Τις αδήλωτες πισίνες αναζητάει ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι νέες τεχνολογίες είναι σε θέση να εντοπίσουν τις πισίνες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, αλλά όπως όλα δείχνουν το σχέδιο ξεκινάει πιλοτικά από την Αττική. Και αυτό καθώς ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να διαπιστωθεί στο σύνολο της επικράτειας εάν κάποια πισίνα είναι δηλωμένη ή όχι.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, αφενός θα γίνει επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Πέραν των ανωτέρω φόρων που θα καταβληθούν, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, θα επιβληθούν και πρόστιμα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης σχεδιάζουν σε αυτή τη φάση τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο έλεγχος και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τους.
Αεροφωτογραφίες
Η διαδικασία είναι σύνθετη, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και για να φθάσουμε στην αποκάλυψή τους θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (οι πισίνες δηλώνονται στη στήλη 9, κωδ. 11), ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Αν και ακόμα δεν έχει διασυνδεθεί το Κτηματολόγιο με το Taxis, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ζητήσουν στοιχεία ηλεκτρονικά, τα οποία θα διασταυρωθούν με τα ευρήματα που θα προκύψουν από το google maps.
Η φορολογική διοίκηση επί της ουσίας ακολουθεί το σχέδιο των γαλλικών αρχών, οι οποίες ανακάλυψαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους τους. Τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο ιστότοπος δεδομένων και στατιστικών Statista αναφέρει πως το 2020 υπήρχαν στη Γαλλία πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις στο είδος είχαν αυξηθεί θεαματικά πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Στη διάρκεια της πανδημίας όμως, και δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους και αναζητούν καλύτερο περιβάλλον, οι πωλήσεις σημείωσαν περαιτέρω αύξηση.
Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η φορολογική διοίκηση θα επεκτείνει τους ελέγχους όχι μόνο στις πισίνες που διαθέτουν οι πολίτες σε όλη την επικράτεια, αλλά και για την αποκάλυψη παρανομιών στα ακίνητα. Για παράδειγμα εάν υπάρχουν πέργκολες ή βοηθητικοί χώροι που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα και κτίσματα τα οποία είναι παράνομα, δηλαδή χωρίς οικοδομική άδεια.
Η διασύνδεση του συστήματος Taxis με το Κτηματολόγιο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία στο έντυπο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων). Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα έχουν όσοι δεν έχουν δηλώσει ποτέ τα ακίνητά τους στο Ε9 και για χρόνια αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής σε παλαιότερη δήλωσή του είχε τονίσει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι εκατέρωθεν θα ξεκινήσουν έλεγχοι και διασταυρώσεις με στόχο αφενός να διαπιστωθούν περιπτώσεις αποφυγής καταβολής των φόρων και αφετέρου να διορθωθούν λάθη που υπάρχουν στα ακίνητα.
Επιπλέον φόρος
Σε όσους εντοπιστούν διαφορές θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Και ο φόρος δεν θα μείνει μόνο στον ΕΝΦΙΑ, θα πάει και πίσω στο ΕΕΤΗΔΕ. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.