Τη σημαντική πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο Διαχειριστής στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο 12ο Capital Link Sustainability Forum.
Ο κ. Μάργαρης ανέδειξε τη συμβολή των έργων του Διαχειριστή στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Αναφερόμενος στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι πέραν της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, εξίσου απαραίτητες παράμετροι είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποθήκευσης, η ωρίμανση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, την ταχεία υλοποίηση των έργων μεταφοράς μέσα από τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται μέσα από ευρύτερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Κρήτη-Αττική: Ολοκληρώνονται οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων το α’ εξάμηνο του 2023
Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό η κατασκευή. “Μέχρι στιγμής έχουμε ποντίσει 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χλμ. Μέσα στο 2022 θα προχωρήσουμε στην πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου με μήκος 335 χλμ. ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων. Στην πλευρά της Αττικής προχωράμε τις εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χλμ., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Οι εργασίες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων στον Σταθμό Μετατροπής βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν στην πλευρά της Κρήτης οι αντίστοιχες εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων και τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
Προχωρούν οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά
Όσον αφορά γενικότερα τις εγχώριες διασυνδέσεις, ο κ. Μάργαρης σημειώνει: “Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σημειώνει σημαντική πρόοδο καθώς έχουμε πλέον ποντίσει το υποβρύχιο καλώδιο Υψηλής Τάσης και μέχρι το τέλος του 2022 θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου με το Λαύριο. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους το 2024, κλείνοντας το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα Υψηλής Τάσης. Το προηγούμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε τη διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια, ένα έργο που έχει αναβαθμίσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια σε όλες τις βόρειες Σποράδες. Στη Δυτική Ελλάδα, αυτή την περίοδο αντικαθιστούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ακτίου-Πρέβεζας και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου. Μέχρι το 2025 στόχος μας είναι να έχουμε εκσυγχρονίσει το σύνολο των υφιστάμενων διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά, μέσα από έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χερσαίο σύστημα, εντός του 2022, ολοκληρώνουμε τον “Δυτικό Διάδρομο” Πελοποννήσου, τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα, καθώς και δύο σημαντικά έργα που εντάσσονται στον “Ανατολικό Διάδρομο”, τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου, το οποίο μελλοντικά θα αποτελέσει την αφετηρία για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική χώρα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα έργα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα έχουν δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο άνω των 28 GW για ΑΠΕ -από 17 GW σήμερα- ξεπερνώντας τον προβλεπόμενο στόχο των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο”.
Αποθήκευση, υπεράκτια αιολικά πάρκα, ταχεία υλοποίηση των έργων μεταφοράς και νέες διεθνείς διασυνδέσεις, για πιο γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ
Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι είναι η απαραίτητη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα. “Οι τεχνολογίες όμως που θα “πρασινίσουν” τα δίκτυα με ασφάλεια και ταχύτητα είναι συνδυαστικά οι μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Για να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης ΑΠΕ στο Σύστημα που καταγράφουμε σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα.
Το πρώτο είναι να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση, μέσα από το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και σε επίπεδο Διαχειριστή και σε επίπεδο αγοράς.
Το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε με τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Και σε αυτό το πεδίο, ο Διαχειριστής συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που θα “ξεκλειδώσουν” σημαντικό ανανεώσιμο δυναμικό από τις ελληνικές θάλασσες προς τα νησιά μας και το ηπειρωτικό σύστημα.
Τρίτο είναι να μπορούμε να υλοποιούμε τα έργα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και πάνω απ’ όλα ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον που να αναγνωρίζει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της ενεργειακής κρίσης και να στηρίζει έμπρακτα τις διασυνδέσεις.
Τέταρτο και εξίσου σημαντικό είναι οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται μέσα από ευρύτερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις όποιες προκλήσεις, καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιούμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, σε βάθος δεκαετίας”.