Πάνω από χίλια είδη φοίνικα, που αντιστοιχούν σε σχεδόν τις μισές φοινικιές που υπάρχουν παγκοσμίως, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αξιολογήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει ολόκληρη η οικογένεια φοινίκων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology and Evolution, τουλάχιστον 185 είδη φοινίκων ενδέχεται να βρίσκονται υπό απειλή σε 92 περιοχές, γεγονός που τονίζει περαιτέρω την ανάγκη προστασίας αυτών των φυτών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sidonie Bellot από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Kew του Λονδίνου, σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, «πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια είδη φοινίκων που τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί να απειληθούν».
Πρόσθεσε ότι «απαιτείται δράση για τη διατήρηση των φυτών και τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για αυτά», καθώς κι ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου αναπτύσσονται οι φοίνικες και οι οποίοι συνυπάρχουν μαζί τους».
Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα και ποια είδη φοινίκων απειλούνται, με την κύρια ανησυχία να εκφράζεται για τα λιγότερο γνωστά είδη των φοινίκων. Η επιστημονική ομάδα έχει ορίσει τη Μαδαγασκάρη, τη Νέα Γουινέα, τις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, το Βόρνεο, την Τζαμάικα, το Βιετνάμ, το Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία και το Σουλαουέσι ως περιοχές προτεραιότητας για τη διατήρηση των φοινίκων.
Οι φοίνικες έχουν πολλές χρήσεις, όπως τη καλλιέργεια για καρύδα, το φοινικέλαιο ή οι χουρμάδες, ή την κατασκευή επίπλων, καουτσούκ, λαδιού και σχοινιών. Παρέχουν οικοδομικά υλικά για σπίτια και εργαλεία, καθώς και τρόφιμα και φάρμακα για εκατοντάδες κοινότητες στις τροπικές περιοχές. Κι ενώ τα άγρια αυτάφυτά είναι ανεκτίμητης αξίας για τους ντόπιους, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ακόμη και πριν γίνει γνωστό το πλήρες δυναμικό χρήσεων τους.