Η Ελβετία έχει καταγράψει τον χειρότερο ρυθμό τήξης των παγετώνων της από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση του φαινομένου πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, χάνοντας το 6% του υπολειπόμενου όγκου τους φέτος, ένα νούμερο σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2003, σύμφωνα με το Ελβετικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παγετώνων (GLAMOS).
«Το 2022 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελβετικούς παγετώνες: όλα τα ρεκόρ τήξης των πάγων καταρρίφθηκαν από τη μεγάλη έλλειψη χιονιού το χειμώνα και τους συνεχείς καύσωνες το καλοκαίρι», ανέφερε στην έκθεσή της την Τετάρτη η ομάδα, που συντονίζεται από την Επιτροπή Κρυοσφαιρικής.
Την άνοιξη, το πάχος του χιονιού στις Άλπεις ουδέποτε ήταν τόσο μικρό και η σκόνη από την άμμο της Σαχάρας ήρθε να λερώσει το χιόνι. Κατά συνέπεια αυτό απορρόφησε περισσότερη ζέστη, έλιωσε πιο γρήγορα και στέρησε τους παγετώνες από το προστατευτικό στρώμα χιονιού τους ήδη από την αρχή του καλοκαιριού. Ο πάγος υπέστη στη συνέχεια το κύμα της ζέστης χωρίς να έχει τη συνηθισμένη προστατευτική ασπίδα του.
«Οι ρυθμοί τήξης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ από το καυτό καλοκαίρι του 2003: οι παγετώνες έχουν χάσει περίπου 3 κυβικά χιλιόμετρα (0,72 κυβικά μίλια) πάγου το 2022. περισσότερο από το 6% του υπολειπόμενου όγκου». Ο Matthias Huss, επικεφαλής της GLAMOS, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι με βάση τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, «αυτή η κατάσταση θα έρθει, τουλάχιστον κάπου στο μέλλον». «Και συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ, αυτή τη στιγμή, αυτή ήταν ίσως η πιο εκπληκτική ή συγκλονιστική εμπειρία αυτού του καλοκαιριού», πρόσθεσε.
Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν ακόμη και στα υψηλότερα σημεία μέτρησης, συμπεριλαμβανομένου του βουνού Jungfraujoch, το οποίο βρίσκεται σε ύψος σχεδόν 3.500 μέτρων (11.483 πόδια). Σε ένα σχόλιο στο Al Jazeera σχετικά με το πώς το γρήγορο λιώσιμο των πάγων θα επηρεάσει την Ελβετία, ο Huss είπε ότι θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην απορροή του νερού.Πρόκειται για κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για μια χώρα όπου οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί εξασφαλίζουν πάνω από το 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας.
«Αν σε πενήντα χρόνια βλέπαμε τις ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ πιο σημαντικός επειδή σε πενήντα χρόνια περιμένουμε ότι οι παγετώνες θα έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να παρέχουν νερό», υπογραμμίζει ο Ματίας Χους.
Στις απρόσμενες συνέπειες του λιωσίματος των παγετώνων περιλαμβάνονται, όλο και συχνότερα, κάποιες μακάβριες ανακαλύψεις από πτώματα που απελευθερώνονται από τους πάγους, στους οποίους ήταν φυλακισμένα για δεκαετίες ή και αιώνες, προκαλώντας το έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τέλος το λιώσιμο ενός παγετώνα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελβετία μετακίνησε το σύνορο που τρέχει κατά μήκος της γραμμής διαμοιρασμού των υδάτων σ’ αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν μακροσκελείς διπλωματικές διαπραγματεύσεις.