Μπορεί τα προϊόντα της Apple να θεωρούνται απροσπέλαστα από διαδικτυακούς ιούς, ωστόσο οι επιτήδειοι φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να της «επιτεθούν» μέσω του iTunes.
Κάποιες ατέλειες σε προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού δίνουν το ελεύθερο σε «κυβερνοπειρατές» να εισβάλλουν στον υπολογιστή σας και να υποκλέπτουν πληροφορίες τις οποίες μετά να πουλάνε σε ξένες κυβερνήσεις. Αυτό το επιτυγχάνουν με το να εγκαταστήσουν spyware, χρησιμοποιώντας το δημοφιλές πρόγραμμα μουσικής, αλλά και συγχρονισμού των διαφόρων i-Προϊόντων, iTunes. Τα κακόβουλα προγράμματα τηρούν ιστορικό των email, των συζητήσεων στο Skype, ακόμα και την κίνησή στα κοινωνικά δίκτυα.
Η Βρετανική εταιρεία Gamma International, συνελήφθη κατά την προσπάθειά της να πουλήσει λογισμικό στο πρώην αιγυπτιακό καθεστώς, το οποίο το χρησιμοποιούσε για την παρακολούθηση των διαδηλωτών πριν την ανατροπή του. Ωστόσο, η προοπτική στοχοποίησης του δημοφιλούς προγράμματος που έχει μπει σε άπειρα σπίτια σε όλον τον πλανήτη, από χάκερ, σίγουρα προκαλεί την ανησυχία στους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Apple επέλυσε το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας την 14η του Νοέμβρη, με την ενημέρωση του λογισμικού iTunes, στην έκδοση 10.5.1, αλλά το hack δούλευε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από αυτή.
Το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ένας υπάλληλος της Gamma υπερηφανευόταν για το πόσο ισχυρό και αποτελεσματικό ήταν το λογισμικό της, FinFisher, το οποίο εισβάλει σε έναν υπολογιστή προσποιούμενο μία ψεύτικη ενημέρωση iTunes. Όταν τα κλίκαραν οι χρήστες, τότε ανακατευθυνόντουσαν σε μία ιστοσελίδα η οποία τους ενημέρωνε ότι δεν είχαν εγκατεστημένο το Flash στον υπολογιστή τους. Σε περίπτωση που εκείνοι αποδέχονταν την εγκατάσταση, τότε πρακτικά άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες του υπολογιστή τους στο spyware. Ακόμη και αν οι συνομιλίες στο Facebook ή το Skype ήταν κρυπτογραφημένα, o οποιοσδήποτε ήθελε θα μπορούσε να μάθαινε τα πάντα.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλύψει έγγραφα που υποδεικνύουν ότι η Gamma είχε έρθει σε συνομιλίες με τις Egyptian State Security Investigations της Αιγύπτου, κάτι αντίστοιχο με την KGB. Δεν είναι σαφές εάν η Αίγυπτος θα αγόραζε τελικά το λογισμικό, αλλά αξιωματούχοι από χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία ήταν στο ίδιο συνέδριο, όπου Gamma πουλούσε το εμπόρευμά της.
Ακολουθήστε τη Deal στο twitter: @Dealnewsgr1