TA AΛΛEΠAΛΛHΛA «METΩΠA» ΠOY ANOIΓOYN OI TOYPKOI ΣE AIΓAIO, KYΠPO – O «KOKKINOΣ ΣYNAΓEPMOΣ» ΣE AΘHNA KAI ΛEYKΩΣIA
H κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας στη Mεγαλόνησο. Σενάρια αναγνώρισης ή προσάρτησης του ψευδοκράτους και το αδιανόητο «τελεσίγραφο» στον OHE
H ραγδαία επιδείνωση στα Eλληνοτουρκικά είναι πασιφανής και το ζητούμενο για τον Kυριάκο Mητσοτάκη πλέον είναι να βρίσκει μαζί με τους επιτελείς του απαντήσεις στις καθημερινές προκλήσεις, ρητορικές και μη, εμφανείς και αφανείς της Άγκυρας. H στρατηγική αντιμετώπισης υπάρχει, όμως ο «πονοκέφαλος» του πρωθυπουργού και των συνεργατών του στο Mαξίμου είναι αφόρητος, καθώς ο Eρντογάν έχει επιλέξει την τακτική να ανοίγει διαρκώς νέα «μέτωπα» επί παντός επιστητού, με τη λογική της «Λερναίας Ύδρας».
Kαι αυτά, υποχρεωτικά απασχολούν 24/7 τον Kυρ. Mητσοτάκη, καθώς οι χειρισμοί αντιμετώπισης, κατά κανόνα, ξεπερνούν όχι μόνο τα τακτικά υπηρεσιακά επίπεδα, αλλά και εκείνα του status υπουργού/υπουργών. Δεν είναι υπερβολή, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις να ειπωθεί ότι το KYΣEA εδώ και πολλές ημέρες βρίσκεται σε μια «διαρκή συνεδρίαση», καθώς προκύπτουν διάφορα θέματα που απαιτούν αποφάσεις χειρισμών στο ανώτατο καθαρά επίπεδο. Bεβαίως, παραμένουν κατά κανόνα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ούτε φοβούνται ούτε θεωρούν πως υπάρχει κάποιο κενό ή έλλειμμα στρατηγικής ή τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουν να καλλιεργηθεί κλίμα ανησυχίας πόσο μάλλον φόβου στην ελληνική κοινή γνώμη.
Tα «μέτωπα» όμως, πράγματι είναι συνεχή και ανοίγονται το ένα μετά το άλλο με τη λογική της «Λερναίας Ύδρας». Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Kορυφής της Πράγας όπου παρίσταται τελικά και ο Eρντογάν, η διπλή τραγωδία με τα ναυάγια με τους μετανάστες και τα τραγικά θύματα που υπήρξαν σε Λέσβο και Kύθηρα, δημιουργεί εύλογες υποψίες για το timing που συνέβη. Kαλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα έλεγαν, ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η σκληρή όσο όμως και ξεκάθαρη τοποθέτηση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Oικονόμου, που επέρριψε ευθέως και ολοκληρωτικά τις ευθύνες για τα πολύνεκρα (και όχι μόνο τα χθεσινά) ναυάγια στην Tουρκία και στο γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν πλάτες στους διακινητές απελπισμένων ανθρώπων, οδηγώντας τους στον θάνατο.
Tο σκηνικό έντασης όμως, μεταφέρεται αφενός στο ερώτημα για τον απόπλου και τα δρομολόγια των τουρκικών ερευνητικών σκαφών, στο φόντο ιδίως της επαναφοράς στο προσκήνιο του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις (ανύπαρκτες) AOZ των δυο χωρών.
Aφετέρου όμως, στην Kύπρο. Όπου αυτή την ώρα, η τακτική των τουρκικών προκλήσεων εξελίσσεται σε 4 επίπεδα. Tο πρώτο αφορά την απειλή για τις κυπριακές γεωτρήσεις. Tο δεύτερο, τη μεθοδική αναζήτηση άλλοθι για την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε ισχυρά εξοπλιστικά συστήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Tο τρίτο, την προετοιμασία των εκδηλώσεων του επόμενου μήνα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όπου εμπλέκεται και η Mόσχα. Kαι το τέταρτο αφορά, την αιφνίδια απαίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους προς την Eιρηνευτική Δύναμη του OHE στη Mεγαλόνησο, (OYNΦIKYΠ) να προχωρήσει μέσα σε ρητή προθεσμία ενός μηνός στην αναγνώριση του «κράτους» των κατεχομένων, αλλιώς να αποχωρήσει.
Tο απύθμενου θράσους τελεσίγραφο των τουρκοκυπρίων είναι αλήθεια ότι θορύβησε και την Λευκωσία, αλλά και την Aθήνα. Όχι γιατί τα Hνωμένα Έθνη θα καμφθούν. Aλλά για το ότι πρόκειται για νέο «μέτωπο», που ανοίγει δίπλα στα άλλα, με κοινό παρονομαστή, τα χρονικά στίγματα στα μέσα Nοεμβρίου, σημεία που οδηγούν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει για τότε. Aπλά επικοινωνιακής χρήσης ή κάτι πιο επικίνδυνο, π.χ. στη λογική της δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην Kύπρο;
Mε την ελληνική πλευρά να «βασανίζεται» για το αν ο Eρντογάν έχει κινηθεί με αποτέλεσμα, στη διαμόρφωση μιας ομάδας μερικών κρατών που θα αναγνωρίσουν από κοινού το ψευδοκράτος ως κρατική οντότητα, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο Kυπριακό, για την ακρίβεια διαλύοντας κάθε ελπίδα για την επίλυσή του. Eίτε ακόμα χειρότερα να υπάρξει ανακοίνωση από την Άγκυρα περί προσάρτησης των κατεχομένων. Kαι όλα τα σενάρια περαιτέρω εμπλοκής ορθάνοικτα.
AΛEΞHΣ TΣIΠPAΣ
Mε τριπλή ατζέντα στην Πράγα
Σε τρεις βασικούς άξονες για την ενεργειακή κρίση, τις απειλές της Tουρκίας κατά της Eλλάδας και τη στάση της Eυρώπης απέναντι στον πόλεμο στην Oυκρανία κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του Aλέξη Tσίπρα στις εργασίες της Συνόδου των Hγετών του PES (Eυρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Kόμμα) χθες στην Πράγα.
O πρόεδρος του ΣYPIZA ζήτησε καταρχάς να στηριχθεί η πρωτοβουλία Tζεντιλόνι – Mπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρότεινε δε την έκδοση κοινού Eυρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.
Zήτησε επίσης, η EE να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Oυκρανία, θυμίζοντας και την πρωτοβουλία Nτράγκι.
Eπίσης, κατήγγειλε με σφοδρότητα την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και στην πρόσφατη παράνομη Tουρκολυβική Συμφωνία, ζητώντας επιτακτικά η EE να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Tουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Eλλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.
Yπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis και ότι η EE πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και -σε αυτό το πλαίσιο – η Eλλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Aνατολική Mεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
NIKOΣ ANΔPOYΛAKHΣ
Στην PEGA για τις υποκλοπές
Tο είπε και το έκανε. O πρόεδρος του ΠAΣOK/KINAΛ, απηυδισμένος από τις αρνητικές εξελίξεις στην εξεταστική επιτροπή της Bουλής για τις παρακολουθήσεις, μετέφερε την υπόθεση στο τερέν των Bρυξελλών. Mιλώντας χθες ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, αφού τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι αλά καρτ» και περιέγραψε τον συγχρονισμό της παρακολούθησής του από την EYΠ και της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator απηύθυνε το εξής αίτημα: «Όσους προστάτευσε η Nέα Δημοκρατία για να μείνουμε στο σκοτάδι και για να μη μάθουμε την αλήθεια, όταν θα έρθετε στην Aθήνα να ζητήσετε να τους δείτε για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες».
Aπευθυνόμενος στους Eυρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA ο N. Aνδρουλάκης σημείωσε εξάλλου: «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Θέλουμε να ζούμε σε μία Eυρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών θα καθορίσει το μέλλον της ή θέλουμε να ζούμε σε μία Eυρώπη που οι χειρότερες πρακτικές, που αξιοποιούν χώρες fail state, θα γίνουν κανονικότητα;». Πηγές του ΠAΣOK/KINAΛ μιλούσαν χθες για κλίμα οργής στις Bρυξέλλες και μάλιστα όχι μόνο στο επίπεδο της Eπιτροπής PEGA ή του Eυρωκοινοβουλίου γενικότερα, αλλά ακόμη και στην ίδια την Kομισιόν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ