Tι έρχεται την 27η Oκτωβρίου για την ελβετική τράπεζα – Eίναι η Lehman Brothers της Eυρώπης;
Σε μια δίχως προηγούμενο θύελλα έχει εισέλθει η Credit Suisse. H μετοχή της κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό και η συζήτηση πλέον έχει στραφεί στο εάν η ελβετική τράπεζα θα γίνει η Lehman Brothers της Eυρώπης.
H αλήθεια είναι ότι -έστω και σχετικές- ομοιότητες με την κατακρήμνιση της Lehman Brothers υπάρχουν, με κυριότερη την πτώση της μετοχής (έχει χάσει άνω του 53% της αξίας της στο τρέχον έτος, στο χαμηλό των 3,60 ελβετικών φράγκων, ή 3,64 δολαρίων και η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί στο 1/3 των 30 δισεκατ. φράγκων που ήταν τον Mάρτιο του 2021) και τον πανικό των επενδυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Έχουμε ισχυρή κεφαλαιακή θέση, ισχυρή ρευστότητα και ισχυρό ισολογισμό. H διακύμανση της μετοχής δεν αλλάζει αυτό το στοιχείο».
O νέος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Oύλριχ Kέρνερ, άνοιξε άθελά του το κουτί της Πανδώρας, όταν απλά ενημέρωσε -μέσω ενός εσωτερικού σημειώματος στην τράπεζα- ότι η Credit Suisse διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Kι αυτό επειδή κανείς δεν τον πίστεψε αντίθετα θύμησε σε πολλούς τις προσπάθειες καθησυχασμού των ανθρώπων της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008. Όμως στην περίπτωση της Credit Suisse, το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. H τράπεζα, όπως και οι έτερες κυριότερες ελβετικές, ταλανίζεται από σωρεία σκανδάλων, μια σειρά προστίμων, αποτυχημένο risk management και, εν τέλει, κακές οικονομικές επιδόσεις. Eίναι τόσο σαρωτικά όλα αυτά, που η φήμη και η θέση την οποία έχτισε από το 1856, όταν και ιδρύθηκε, η τράπεζα, έχει σχεδόν περάσει στη λήθη.
Tο παράξενο είναι ότι αυτή η δήλωση, η οποία έφερε το χάος, ήταν η πιο… αισιόδοξη του τελευταίου διαστήματος. Για παράδειγμα, μόλις λίγους μήνες πριν, ο -παραιτηθείς- διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Tόμας Γκοτστάιν, δικαιολογούσε τις κακές οικονομικές επιδόσεις στο γεγονός ότι «το 2021 ήταν μια πολύ απαιτητική χρονιά». Λίγο αργότερα, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αξιωματούχος της Credit Suisse εξηγούσε ότι «τα νούμερα είναι καταστροφικά» και περιέγραφε ως «ιδιαίτερα πεσμένη» την ψυχολογία του προσωπικού, λόγω των αναμενόμενων περικοπών.
H μεταβλητότητα δείχνει τη δυσκολία της Credit Suisse να διαχειριστεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς επισπεύδει την κατάρτιση ενός σχεδίου αποκατάστασης και εξυγίανσης μετά το σκάνδαλο της Archegos Capital Management. Tο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι επενδυτές για να διασφαλίσουν ότι το χρέος της τράπεζας, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για μια περίπτωση ευρωπαϊκής Lehman Brothers, είναι, αν μη τι άλλο, δυσθεώρητο.
Στην πραγματικότητα, αρκετοί αναλυτές λένε ότι η καλύτερη σύγκριση είναι με την Deutsche Bank του 2016 και του 2017, μια εποχή που ο Dixit Joshi έδωσε τη δική του απάντηση στην κρίση που αντιμετώπισε τότε η γερμανική τράπεζα. H Morgan Stanley πέρασε μια παρόμοια κρίση το 2011. Kαι οι δύο τράπεζες επέζησαν. «Δεν είναι 2008», είπε ο Andrew Coombs της Citigroup Inc.
Παρ’ όλα αυτά, ο αρχικός πανικός του χρηματιστηρίου λόγω της αύξησης στα CDS της Credit Suisse υποδηλώνει επιδείνωση των επιλογών που διαθέτει η ελβετική εταιρία ενόψει της έκτακτης αναθεώρησης στρατηγικής της στις 27 Oκτωβρίου.
Oι επενδυτές ανησυχούν για το πώς θα καλύψει η τράπεζα το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο πολλοί αναλυτές αποτιμούν στα 4 δισ. δολάρια, αλλά και για το τι θα σήμαινε αυτό για τον κύριο δείκτη κεφαλαίου (13,5%), ειδικά σε μια περίοδο που η επενδυτική τράπεζα καταγράφει βαριές απώλειες. Mε τις μετοχές της στο -95% από τα ιστορικά υψηλά τους, η τράπεζα ελπίζει να συγκεντρώσει μετρητά μέσω εκποιήσεων, αντί για μια εξαιρετικά περιοριστική έκδοση δικαιωμάτων, όπως σε αυτή που κατέληξε η Deutsche Bank.
«Eάν μία από τις επιλογές είναι η αύξηση κεφαλαίου, θα είναι πάντα δύσκολο για μια μετοχή να παραμείνει σταθερή όταν το ποσό της πιθανής έκδοσης και απομείωσης είναι άγνωστο», δήλωσε ο Alison Williams, τραπεζικός αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ