Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου την Τρίτη για να τους συγχαρεί για αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ως ένα ιστορικό επίτευγμα στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
“Μετά από μήνες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους”, δήλωσε ο Μπάιντεν μετά τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yair Lapid και τον πρόεδρο του Λιβάνου Michel Aoud, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η συμφωνία θα δώσει στον Λίβανο νέες δυνατότητες για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Το Ισραήλ θα αποζημιωθεί για οποιοδήποτε μερίδιο υδρογονανθράκων που θα βρεθεί στην πλευρά του στα σύνορα, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα διατηρήσει “τους μηχανισμούς ασφαλείας και την υποδομή του που χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι η ακτογραμμή του προστατεύεται”, πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν εύκολη στη διαπραγμάτευση και μπορεί να υπάρχουν δύσκολες στιγμές ακόμα το επόμενο διάστημα. Ανέφερε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν μεσολαβητικό ρόλο, όπως απαιτείται.
“Αυτή δεν είναι μια άμεση διμερής συμφωνία. Είναι μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά διαμορφώνει ένα σύνορο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιδιώξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα χωρίς σύγκρουση. Αυτός είναι ο στόχος”, τόνισε.
Για “ιστορική συμφωνία” κάνει λόγο το Ισραήλ
Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε “μια ιστορική συμφωνία” με τον Λίβανο, με τις δύο πλευρές να δίνουν το πράσινο φως σε ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο διαμορφώθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και επιλύει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, σε ένα πλούσιο σε φυσικό αέριο τμήμα της Μεσογείου.
Η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για τις δύο χώρες να αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών εξαγωγών στην Ευρώπη, η οποία είναι απελπισμένη για περισσότερες προμήθειες μετά τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid ανέφερε σε δήλωση του ότι η συμφωνία θα “εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ”, ενώ ένα tweet από το γραφείο του Λιβανέζου προέδρου ανέφερε ότι [η χώρα] “διατηρεί τα δικαιώματά της στον φυσικό της πλούτο”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Τρίτη και με τους δύο ηγέτες οι οποίοι έδειξαν την προθυμία τους να τερματίσουν τη διαμάχη και να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
“Η ενέργεια —ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο— θα πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο για συνεργασία, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, όχι για σύγκρουση”, αναφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν στη δήλωση του.
“Η συμφωνία που ανακοινώθηκε και από τις δύο κυβερνήσεις σήμερα θα προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων προς όφελος και των δύο χωρών, θέτοντας το έδαφος για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και αξιοποιώντας ζωτικούς νέους ενεργειακούς πόρους για τον κόσμο”.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Karish, χωρίς απειλές για επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ.
Η συμφωνία θα διασφαλίσει επίσης ότι ο Λίβανος, μέσω μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της TotalEnergies SE, μπορεί να ξεκινήσει την εξερεύνηση του κοιτάσματος Kana και να πληρώσει δικαιώματα για τη γεώτρηση στα τμήματα που είναι στην επικράτεια του Ισραήλ.