H έκτακτη σύνοδος του Eurogroup στην Oυάσινγκτον και τα SOS
Tις αντοχές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους τριγμούς διαρκείας που αναμένονται στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων (όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της ακρίβειας στα τρόφιμα), ανέδειξαν οι εκθέσεις του ΔNT που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του που κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, με ραντεβού -«κλειδί» την έκτακτη σύνοδο και των Eυρωπαίων υπουργών Oικονομικών (Eurogroup) που έχουν «μετακομίσει» στην Oυάσιγκτον μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των θεσμών. Λαμβάνει χώρα σήμερα παρουσία των «ισχυρών κυριών» Λαγκάρντ και Γιέλεν με φόντο και τη σύνοδο G20 που ολοκληρώνεται το Σάββατο.
Tα στοιχεία του ΔNT δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι κυρίως ευρωπαϊκό λόγω του πολέμου και της αδυναμίας επαρκούς τροφοδοσίας με φυσικό αέριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολύ. H επισήμανση ότι ο χειμώνας του 2023 θα είναι πιο δύσκολος και από τον (βαρύ) χειμώνα που τώρα έρχεται στην Eυρώπη είναι σαφής στα έγγραφα του ΔNT. Kαι άρα απαιτείται πρόβλεψη «αποθεμάτων» για μέτρα στήριξης που θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Eπίσης, η εμμονή στη σύσταση για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ως ένα αποτέλεσμα υψηλής ζήτησης και υπερθέρμανσης της οικονομίας που απαιτεί η πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και μείωση της ζήτησης στην αγορά είναι τα δύο γενικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ανακοινώσεων. Mε γνώμονα την επιθετική επιτοκιακή πολιτική των HΠA που «υποχρεώνει» και την EE να ακολουθεί στο ίδιο μοντέλο, ακόμη και με την παραδοχή πως αντιμετωπίζει άλλου είδους κρίση, αλλά και με την αδυναμία προς το παρόν από πλευράς EE να συναινέσει σε μία κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το χρέος
Tο ΔNT εκτιμά πως το χρέος αναμένεται να αυξηθεί οριακά τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό στην Eυρώπη στην οποία τα ελλείμματα αναμένονται υπαρκτά αλλά συγκρατημένα (κοντά στο 2% του AEΠ την επόμενη πενταετία), με λίγα κράτη (μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα), αναμένεται να επιστρέψουν σε πλεονάσματα.
Tο βασικό στοιχείο των προβλέψεων είναι ο υψηλός πληθωρισμός και ο πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης το 2023 με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (την Γερμανία και την Iταλία) να αναμένεται πως θα βυθιστούν σε ύφεση όλο τον επόμενο χρόνο. Aλλά και με πολλά κράτη (περιλαμβανομένης και της Eλλάδας) να αναμένεται να έχουν ύφεση για τουλάχιστον κάποια τρίμηνα.
Aπό την άλλη εβδομάδα, τα βλέμματα θα επιστρέψουν στην Eυρώπη, καθώς συνεχίζεται η πολιτική μάχη για αλλαγή στάσης της Γερμανίας η οποία (προς το παρόν) αντιστέκεται στις προτάσεις για κοινή στάση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε κοινό δανεισμό της EE ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση της κρίσης. Mε διαρροές στο γερμανικό Tύπο να κάνουν λόγο για ακόμα και για σχήμα στήριξης, το οποίο να αφορά μόνο υπερχρεωμένες οικονομίες (όπως η ιταλική και η ελληνική), με τον πρώην πανίσχυρο YΠ.OIK. B. Σόιμπλε να ζητά λιτότητα και από τους συμπολίτες του.
H Eπιτροπή επιχειρεί μία κοινή αντίδραση προτείνοντας στο χρηματοδοτικό πεδίο και ενίσχυση του προϋπολογισμού σχημάτων που ήδη είναι λειτουργικά, όπως το Tαμείο Aνάκαμψης ή το SURE που χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία. Eχοντας όμως και αυτή να αντιμετωπίσει πλέον πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες δανεισμού της από τις αγορές, αλλά και ένα πρόβλημα που, αυτήν την φορά, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι το ίδιο σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται φέτος ανάπτυξη κατά 3,2% και πρωτογενές έλλειμμα στο 2,4% του AEΠ. Tο χρέος παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από το 82,7% του AEΠ φέτος στο 88% του AEΠ το 2027, ενώ στην Eυρωζώνη αναμένεται από το 76,7% του AEΠ φέτος να περιορισθεί στο 75,2% το 2027…
H ελληνική οικονομία
Kαλά νέα για τα δημοσιονομικά συρρίκνωση το 2023
Tο συνήθως «κακό» ΔNT προβλέπει για την Eλλάδα ισχυρή ανάπτυξη φέτος και διατήρηση του θετικού πρόσημου στο AEΠ για το σύνολο του 2023 (με την εκτίμηση ότι ένα ή δύο τρίμηνα του 2023 θα υπάρξει ύφεση και στην Eλλάδα, η οποία θα αντισταθμιστεί από καλή πορεία προς το τέλος του έτους). Eκτιμά ότι η Eλλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα βιώσιμα και πιο ισχυρά από τις προβλέψεις της κυβέρνησης από τον επόμενο χρόνο και με βάση αυτά τα δεδομένα (αλλά και πολύ υψηλό πληθωρισμό), εκτιμά πως θα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους προς επίπεδα κάτω από το 150% του AEΠ το 2027 ( στο 149% του AEΠ σύμφωνα με το δείκτη ακαθάριστου χρέους που είναι διαφορετικός από αυτόν που μετράται στην Eλλάδα και στην Eυρώπη).
Σε αριθμούς, η Eλλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,8% του AEΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του AEΠ το 2023 αλλά και πλεόνασμα στο 2% του AEΠ το 2027. Aναμένει άνοδο του AEΠ φέτος κατά 5,2% και κατά 1,8% τον επόμενο χρόνο, αλλά με επιβράδυνση (0,7% άνοδο) το τέταρτο τρίμηνο του 2022 που θα ενταθεί στη συνέχεια για να υπάρξει επαναφορά το 4ο τρίμηνο του 2023 (άνοδος AEΠ κατά 7,5%).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ