Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα αν τοποθετήσουμε τις πετονιές, τα δίχτυα και τα υπόλοιπα αλιευτικά εργαλεία στη σειρά θα μπορούσαν να φτάσουν ως το φεγγάρι και πάλι πίσω ή να αγκαλιάσουν τη Γη 18 φορές!
Και μόνο τα δίχτυα που χάνονται ή απορρίπτονταν κάθε χρόνο είναι ικανά να καλύψουν σε έκταση τη Σκωτία. Οι εκπληκτικές αυτές ποσότητες χαμένου εξοπλισμού αλιείας, που περιλαμβάνουν 25 εκατομμύρια γλάστρες και παγίδες και 14 δισεκατομμύρια γάντζους, είναι πιθανό να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτό είναι εξαιρετικά προκλητικό», είπε η Δρ Ντενίζ Χάρντεστι, εκ μέρους του επιστημονικού οργανισμού της αυστραλιανής κυβέρνησης CSIRO και μία από τους συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. «Αυτό έχει έναν ασύλληπτο αριθμό άγνωστων θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού για τη θαλάσσια άγρια ζωή».
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, ερευνητές από το CSIRO και το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας χρησιμοποίησαν τυποποιημένες συνεντεύξεις με 451 εμπορικούς ψαράδες σε επτά χώρες για να ρωτήσουν τι χάνεται. Οι ερευνητές συνδύασαν αυτές τις συνεντεύξεις με δεδομένα σχετικά με την ποσότητα εμπορικής αλιείας παγκοσμίως για να εκτιμήσουν τι χάθηκε. Οι ετήσιες απώλειες περιλάμβαναν: 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (30.000 τετραγωνικά μίλια) γρι-γρι και απλάδια δίχτυα 215 τετραγωνικά χιλιόμετρα διχτυών τράτας βυθού 740.000 km (46.000 μίλια) κύριων μεγάλων γραμμών 15,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα (9,6 μέτρα μίλια) γραμμών διακλάδωσης 13 δισεκατομμύρια γάντζοι παραγαδιών 25 εκατομμύρια παγίδες και γλάστρες
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας ρώτησαν 451 ψαράδες σε επτά χώρες (ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Ινδονησία, το Μπελίζ, το Περού, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία) τι χάνουν συνήθως κατά τη διάρκεια της αλιείας. Έλαβαν υπ’ όψιν τους διάφορες παραμέτρους και κατέληξαν στο ότι οι ετήσιες απώλειες περιλαμβάνουν: 78.000 τετραγωνικά χλμ. γρι-γρι και άλλα δίχτυα 215 τετραγωνικά χλμ. δίχτυα τράτας βυθού 13 δισ. γάντζους παραγαδιών 25 εκατ. παγίδες και γλάστρες.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Λεκ, ωκεανολόγο στο WWF της Αυστραλίας, «αυτά τα στοιχεία κόβουν την ανάσα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος επείγει. Αλλωστε, επηρεάζει όλες τις χώρες – όχι μόνο τα μέρη όπου χάνονται δίχτυα. Γιατί ο αλιευτικός εξοπλισμός μπορεί να “μεταναστεύει” γύρω από τους ωκεανούς και να συνεχίσει να πιάνει ψάρια, εξαφανίζοντας ολόκληρα ζωικά είδη».