Αντιμέτωποι και πάλι με το ΣτΕ θα βρεθούν ο Γ. Μπόμπολας και οι άλλοι επενδυτές της «Ελληνικός Χρυσός»
Οι δικαστικές «περιπέτειες» για τους επενδυτές της Ελληνικός Χρυσός- στην οποία συμμετέχει και ο Γιώργος Μπόμπολας- και της European Goldfields δεν έχουν λάβει ως φαίνεται ακόμη τέλος. Οι δύο προσφυγές που υπέβαλαν 81 άτομα κατά του project των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αποτελούν ένα νέο «μπλόκο» για το έργο εξόρυξης χρυσού, αξίας 300 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και 2 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, το οποίο προκαλεί αγωνία στους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Αγωνία καθώς σε καμία περίπτωση οι Καναδοί και ο Μπόμπολας δεν θέλουν να «δυσαρεστηθούν» οι Καταριανοί «σύμμαχοί» τους επειδή υπήρχε το κακό προηγούμενο με τον Αστακό.
Την ώρα που όλα είχαν πάρει τον… δρόμο τους, οι σκόπελοι των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων είχαν ξεπεραστεί και το Qatar Investment Group ενίσχυσε την ρευστότητα του ομίλου, τα στελέχη του θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κάτοικοι, φορείς και επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων ένας πλοιοκτήτης, μία μεσίτρια, δύο ξενοδόχοι, μία ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων, πολιτικοί μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, υπάλληλος του ΟΣΕ και ελεύθεροι επαγγελματίες, εναντιώνονται στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός , προσπαθώντας να ακυρώσουν την κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού βάσει της οποίας αδειοδοτήθηκε η υλοποίησή της.
Οι επενδυτές, οι οποίοι θεωρούσαν θέμα χρόνο την έναρξη των εργασιών στην Κασσάνδρα παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις, τηρώντας στάση αναμονής για να διαπιστώσουν ποια νομικά «όπλα» θα χρησιμοποιήσουν οι «αντίπαλοί» τους και ποντάρουν στο ότι η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, δεν συνεπάγεται και την αναστολή της υλοποίησης μίας επένδυσης.
Οι προσφυγές
Στις προσφυγές που κατέθεσαν οι 81 κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής στις αρχές Νοεμβρίου, καταγγέλλουν πως το έργο εκμετάλλευσης του χρυσού και των υπολοίπων πολύτιμων μετάλλων, αντίκειται στο άρθρο 106 του Συντάγματος για την βιώσιμη αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, αλλά και στο άρθρο 24 που «καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους για προληπτική και αποκαταστατική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος».
Στο κείμενο αναφέρεται πως οι εγκαταστάσεις της επένδυσης περιβάλλονται από τόπους που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, γεγονός το οποίο δεν αξιολόγησαν σωστά τα συναρμόδια υπουργεία πριν εκδώσουν απόφαση αδειοδότησης με αποτέλεσμα να απειλούνται πολλά είδη χλωρίδας και 153 είδη πανίδας που ζουν και αναπτύσσονται στην γύρω περιοχή.
Για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Δίκτυο Natura κάνει λόγο και η δεύτερη προσφυγή που κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στο ίδιο κείμενο περιγράφεται πως τα προσδοκώμενα οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνία «εξαντλούνται στην ενίσχυση της απασχόλησης, την βελτίωση των εισοδημάτων, την είσπραξη φόρων και την εισαγωγή συναλλάγματος». Τα δύο τελευταία μάλιστα θεωρούν ότι σχετίζονται κυρίως με την αποδοτικότητα της ιδιωτικής επένδυσης πρωτίστως για τον ίδιο τον επενδυτή και δευτερευόντως για το δημόσιο συμφέρον.
Οι προσφεύγοντες αναφέρουν επίσης ότι το «εθνικό ταμείο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ», ενώ επικεντρώνονται και στον τρόπο και την διαδικασία με την οποία περιήλθαν στην κυριότητα των επενδυτών τα μεταλλεία στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.
Πάντως, οι περισσότεροι που υπογράφουν την δεύτερη προσφυγή έχουν ιδιοκτησίες ή έχουν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα κυρίως σε αγροτικές ή τουριστικές επιχειρήσεις και σκοπός τους είναι να προασπίσουν και τα δικά τους συμφέροντα.
Βαθιά «ανάσα» 27,7 εκat. για την HOL, αλλά ακόμη ψάχνει για κεφάλαια
Το plan B της διοίκησης για νέους πόρους χρηματοδότησης αν τα υπάρχοντα πάλι δεν αρκούν
Σημαντική «ανάσα» πήραν τα ταμεία της Hellas On Line του Σωκράτη Κόκκαλη από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε, όμως, κανείς δεν αποκλείει στην εταιρία πως τα 27, 7 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από την κάλυψη του 77,67% θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της.
Στενοί συνεργάτες του διευθύνοντος συμβούλου, Αντώνη Κεραστάρη υποστηρίζουν πως ναι μεν τα μέλη της διοίκησης είναι ικανοποιημένα για την άντληση ρευστότητας και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει κλυδωνίσει και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όμως, ήδη πίσω από τις κλειστές πόρτες στα γραφεία της HOL στο Ψυχικό καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το plan B, οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται προς το παρόν είναι η εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης μέσω της βελτίωσης των όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές τους και μέσω της συνολικότερης αναθεώρησης του επενδυτικού τους πλάνου, το οποίο θα μπορούσε να «ψαλιδιστεί». Μια ακόμη λύση θα ήταν να προχωρήσουν και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν και πολλά στελέχη της HOL δεν είναι σίγουρα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ίσως εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων από τους μετόχους να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για να… αιμοδοτήσουν την επιχείρηση. Οι ίδιοι επισημαίνουν όλο νόημα πως η Vodafone, η οποία ελέγχει το 18,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας αρχικά είχε πει πως δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου και τελικά άλλαξε γνώμη για μερική συμμετοχή.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η τακτική των περικοπών του λειτουργικού κόστους, αλλά και της βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρίας που έχει αποδώσει τα τελευταία τρίμηνα. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε αύξηση 42,4% της λειτουργικής κερδοφορίας που έφτασε στα 32,6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα έσοδα άγγιξαν τα 113, 3 εκατ. ευρώ και οι LLU συνδρομητές ξεπέρασαν τους 435 χιλιάδες, αύξηση 29,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010.
Τα λεφτά της ΑΜΚ
Το μεγαλύτερο μέρος των αντληθέντων χρημάτων από την αύξηση κεφαλαίου θα διατεθούν για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ενώ προβλέπονται στο πλάνο της διοίκησης και οργανικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και εξοπλισμό δικτύων.
Αυτό σημαίνει πως περίπου 16, 6 εκατ. ευρώ θα καλύψουν πάγιες ανάγκες της εταιρίας και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας τα κεφάλαια για την απόκτηση πελατών, οι επενδύσεις σε δίκτυο πρόσβασης, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και συστήματα πληροφορικής και τέλος, οι επενδύσεις σε δίκτυο κορμού.
Δραστηριότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τα διαθέσιμα ταμειακά πριν από την αύξηση, αφού το έλλειμμα είχε εκτιμηθεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και τα υπάρχοντα κεφάλαια αρκούσαν για μόλις και με το ζόρι για έναν χρόνο. Στο μεταξύ, η HOL περιμένει να λάβει και επιστροφή ΦΠΑ 19 εκατ. ευρώ περίπου, έχοντας υποβάλλει την σχετική αίτηση από το 2008, ενώ άλλες οφειλές του Δημοσίου απέναντί της ανέρχονται στα 3,1 εκατ. ευρώ.
Aγκυλώνει την ΤΙΤΑΝ το «αγκάθι» της Αιγύπτου…
Ανατροπή δεδομένων για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ του Ανδρέα Κανελλόπουλου στην Αίγυπτο; Η πιο προσοδοφόρος αγορά για την ελληνική εισηγμένη τα τελευταία δύο χρόνια, αφού η ετήσια παραγωγή τσιμέντου προσέγγιζε τους 50 εκατ. τόνους λόγω των υψηλών αναγκών της χώρας των Φαραώ σε υποδομές, «δονείται» ακόμη μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.
Το «αγκάθι» των εντάσεων όμως στην πλατεία Ταχρίρ με μεγαλύτερη ένταση από όταν ανατράπηκε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ έχει «αντανάκλαση» και στην εταιρία του Ανδρέα Κανελλόπουλου, αφού η επακόλουθη επιβράδυνση της οικονομίας εξαιτίας της αστάθειας έχει οδηγήσει στην κάμψη της ζήτησης τσιμέντου.
Σε μια περίοδο που ο όμιλος ΤΙΤΑΝ παρουσιάζει απώλειες στην ελληνική και αμερικανική αγορά λόγω της κάθετης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ο «κλυδωνισμός» της Αιγύπτου ήρθε στην πιο άκαιρη χρονική στιγμή. Η τσιμεντοβιομηχανία ελέγχει δύο εργοστάσια στην περιοχή και απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό με αποτέλεσμα να την ανησυχεί τόσο η διάρκεια της κρίσης, όσο και το «πάγωμα» των έργων, παλαιών και νέων, μέχρι την διενέργεια των εκλογών. Προς το παρόν το μόνο που μπορεί να κάνει και εν τέλει πράττει η διοίκηση είναι μικρές εξαγωγές στις γύρω περιοχές προκειμένου να αντισταθμίζει ένα μέρος από τις απώλειες που σημειώνει.
Βέβαια, η αιγυπτιακή αγορά εξακολουθεί να συνεισφέρει το 45% των λειτουργικών κερδών του ομίλου, όμως, τυχόν περαιτέρω κάμψη της ζήτησης δομικών υλικών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας. Άλλωστε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εμφανίστηκαν κάποια σημάδια «κόπωσης» των επιδόσεών του, αν και με τις δύο μονάδες του ελληνικού ομίλου σε Αλεξάνδρεια και Μπένι Σουέφ κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 9% παρά το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό και από άλλους ισχυρούς «παίκτες», όπως η Italcementi, η Cemex και η γαλλική Lafarge.
Ο κύκλος εργασιών της Τιτάν Α. Ε. έκλεισε στο εννεάμηνο στα 838,9 εκατ. ευρώ, μια πτώση της τάξεως του 18,4%, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη κατήλθαν κατά 15,5% στα 219 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί ωστόσο από την ελληνική αγορά, όπου η ζήτηση τσιμέντου έχει φτάσει σε επίπεδα της δεκαετίας του ’60, αλλά και από τις ΗΠΑ.
Στην Ανατ. Μεσόγειο
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ κερδίζει τις εντυπώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως μέσω των δύο αγορών, όπου και έχει αναπτύξει δραστηριότητα, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία του στην περιοχή αυξήθηκε κατά 2, 4% και ανήλθε στα 108,1 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 49,4% του συνόλου των λειτουργικών κερδών. Τη μερίδα του λέοντος εξακολουθεί να έχει η Αίγυπτος, αλλά σε ανοδική «τροχιά» κινείται και η σαφώς μικρότερη αγορά της Τουρκίας, η οποία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ανάγκη για νέα δημόσια έργα, αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα σε ιδιωτικό επίπεδο παρουσιάζουν αυξημένη τάση στην γείτονα χώρα και η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται, ώστε να εξισορροπήσει ζημίες άλλων περιοχών.