Βουτιά για τη μετοχή της Credit Suisse
Με κατά βάση θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωσαν στις κινήσεις τους μια νέα “δεσμίδα” εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και την τελευταία κίνηση αύξησης επιτοκίων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02%, στις 410,20 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγείται των κερδών στο +3,5%. Οι κλάδοι της εξόρυξης και της τεχνολογίας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 1,7% και 1,6% αντίστοιχα. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τους “βαρείς” τίτλους της ευρωζώνης, έκλεισε με άνοδο 0,03%, στις 3.606,55 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,12%, στις 13.211,23 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,51%, στις 6.244,03, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,23%, στις 7.072,10 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,90%, στις 22.590,41 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,64%, στις 7.921,10 μονάδες.
Οι δείκτες ανέκτησαν τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την τρίτη συναπτή αύξηση επιτοκίων για το 2022, ανακοινώνοντας παράλληλα και νέους όρους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.
Μελανά χρώματα χρησιμοποίησε εξάλλου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να περιγράψει την κατάσταση στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο, την ίδια στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται στο υπόλοιπο του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια της περαιτέρω, αν και η πιθανότητα της ύφεσης έχει ενισχυθεί, όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ένα ενθαρρυντικό στοιχειο πάντως, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι η πρόσφατη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, αντίθετα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ αλλά και των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση.
Παράλληλα, ένα ισχυρό σημείο της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η αγορά εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, αν και η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανέργων τους επόμενους μήνες.
Στα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας (Credit Suisse, Shell, Unilever και TotalEnergies), η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 18%, μετά την ανακοίνωση μεγάλων ζημιών για το γ’ τρίμηνο. Ο γενικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1%.