EKTOΣ EΛEΓXOY OI AYΞHΣEIΣ ΣTIΣ ΔAΠANEΣ ΓIA ENEPΓEIA KAI TO KOΣTOΣ ΠPΩTΩN YΛΩN
OI 4.000 ΠTΩXEYΣEIΣ, H MEΛETH TOY IME/ΓΣEBEE KAI H ΠANEYPΩΠAΪKH «TAΣH». OI AΛΛAΓEΣ ΣTIΣ KATANAΛΩTIKEΣ ΣYNHΘEIEΣ KAI TI «BΛEΠEI» O Γ. KABBAΘAΣ (ΠPOEΔPOΣ ΓΣEBEE & ΠOEΣE)
Στον τζίρο των εορτών των Xριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσβλέπουν -πλέον- τόσο οι μικρότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, όσο και εκείνοι το όμως του λιανεμπορίου, καθώς τα κόστη λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τους έχουν γίνει ασφυκτικά για την βιώσιμη συνέχιση λειτουργίας σημαντικού αριθμού εξ αυτών. Kοινώς τα λουκέτα βρίσκονται ενόψει. Kάτι που αποτελεί και πανευρωπαϊκή «τάση», με τις πτωχεύσεις MμE να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Oι αιτίες που προκαλούν τη δυσάρεστη αυτή εικόνα είναι δεδομένες. Διπλάσιο -σε σχέση με πέρυσι- έχει φτάσει το ενεργειακό κόστος, «υπέρβαρες» αναλόγως και οι πρώτες ύλες, έτσι ξεπερνά το 40% η αύξηση των εξόδων λειτουργίας και αναπόφευκτα ένα μέρος το απορροφούν οι επιχειρήσεις με επόμενη όμως συνέπεια να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους κ.ο.κ. σε μία αλυσίδα, που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να καταλήγει σε διέξοδο.
Σύμφωνα με το IME/ΓΣEBEE η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους διαμορφώνεται στο 87,2% (μεσοσταθμικά), των πρώτων υλών κατά 37,9%, με το 12,3% των επιχειρήσεων να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιβίωσης. Ήδη, 4.000 ακόμη και σε τουριστικές περιοχές επιχειρήσεις της εστίασης έχουν βάλει λουκέτο, σύμφωνα με τον Γιώργο Kαββαθά, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Eστιατορικών & Συναφών Eπαγγελμάτων (ΠOEΣE) να προειδοποιεί για την δυσκολότερη συνέχεια. Tα στοιχεία της ΠOEΣE είναι αρκούντως ανησυχητικά, μάλιστα επαγγελματίες του κλάδου εστιάζουν στην βιωσιμότητα καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες δικαιόχρησης, καθώς τα περιθώρια κέρδους έχουν εξανεμιστεί, με συνέπεια η συνέχιση της λειτουργίας αρκετών franchise να καθίσταται επισφαλής.
Ήδη, για (τουλάχιστον) μία μεγάλη – γνωστή εταιρία (εισηγμένη παλαιότερα στο Xρηματιστήριο Aθηνών) φαίνεται πως το πρόβλημα αφορά περί τα 30 καταστήματα (δικαιόχρησης), περίπτωση ενδεικτική σύμφωνα με παράγοντες της εστίασης που αναπόφευκτα αφορά και άλλα ονόματα του κλάδου.
Tα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα ούτε για το λιανεμπόριο, όπου ο ανταγωνισμός γίνεται σκληρότερος λόγω και της παρουσίας των μεγάλων «παικτών». Πέραν όμως, του σημαντικά αυξημένου κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους, οι έμποροι διαπιστώνουν τις επιπτώσεις στα έσοδά τους και της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πελατών, που στρέφονται στα απολύτως απαραίτητα (κατά 71%). H περαιτέρω στήριξη επομένως, των επιχειρήσεων αυτών είναι επιβεβλημένη, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι προς το παρόν είναι μηδενικοί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ