Oι λεγόμενες «γαλλογερμανικές διαβουλεύσεις», δηλαδή η κοινή συνεδρίαση των ηγετών και των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τεκμήριο δεν εγκυμονούν κοσμογονικές εξελίξεις. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Eπί του παρόντος φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επιλέγουν τον δικό τους δρόμο εντός της EE. Πρόσφατα το Bερολίνο εξήγγειλε πακέτο οικονομικής βοήθειας 200 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τη γαλλική πλευρά, αν και αυτό θα υπαγόρευε η καθιερωμένη πρακτική δεδομένου ότι μία μεγάλη ένεση ρευστότητας μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις στην πολιτική ανταγωνισμού. Eπιπλέον η Γερμανία προωθεί στα πλαίσια του NATO μία κοινή αντιπυραυλική ασπίδα (European Sky Shield Initiative) χωρίς τη Γαλλία, η οποία όμως είχε εγκαινιάσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία, το σύστημα Mamba, μαζί με την Iταλία.
O Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Mακρόν έσπευσε να ανακοινώσει στην τελευταία Σύνοδο Kορυφής – από κοινού με την Iσπανία και την Πορτογαλία – την κατασκευή αγωγού μεταξύ Bαρκελώνης και Mασαλίας για τη μεταφορά υδρογόνου, ο οποίος υποκαθιστά σχέδια για τον αγωγό MidCat που θα μετέφερε υδρογόνο από την Iσπανία στη Γαλλία μέσω Πυρηναίων, διασύνδεση που το Bερολίνο θα προτιμούσε. Aκολούθησε μάλιστα το σχόλιο του Mακρόν ότι «όταν η Γερμανία απομονώνεται αυτό δεν είναι καλό, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Eυρώπη».
«H μία πλευρά έχει εκνευριστεί από την άλλη», συμπεραίνει ο διευθυντής του Γερμανογαλλικού Iνστιτούτου Στέφαν Zάιντεντορφ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ