Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες, ξεκαθάρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους προς τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η ανεύθυνη ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι απαράδεκτη», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους. «Θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», τόνισε η ομάδα των επτά πλουσιότερων δημοκρατιών στον κόσμο, επικυρώνοντας τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ερχόμενου χειμώνα.
Οι G7 συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την υποστήριξη της επισκευής, αποκατάστασης και υπεράσπισης των ζωτικής σημασίας υποδομών ενέργειας και ύδρευσης στην Ουκρανία.
«Σήμερα εγκαθιδρύουμε έναν μηχανισμό συντονισμού της G7 για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιδιορθώσει, να αποκαταστήσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας και ύδρευσής της», δήλωσαν οι επτά υπουργοί Εξωτερικών στο τέλος της διήμερης συνόδου στο Μίνστερ της Γερμανίας.
Και τόνισαν: «Καταδικάζουμε την πρόσφατη κλιμάκωση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον πολιτών και πολιτικών υποδομών, καθώς και εγκαταστάσεων ενέργειας και ύδρευσης σε ολόκληρη την Ουκρανία με πυραύλους και ιρανικά drones».
Παράλληλα, απέρριψαν τα αιτήματα της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις ως «αναξιόπιστα», όσο η χώρα συνεχίζει «να προκαλεί στρατιωτική κλιμάκωση, να προχωρεί σε απειλές και παραπληροφόρηση».
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε οικονομικό κόστος στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες, άτομα ή οντότητες που της παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη», υπογράμμισαν.
Παράλληλα, οι G7 ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή επισφάλεια, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εφαρμοστεί τοανώτατο όριο τιμών στην πώληση ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης.
Σε Αφρική και Μέση Ανατολή: Η τρομοκρατία Wagner και το αποσταθεροποιητικό Ιράν
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, Καναδά, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας καταδίκασαν ακόμη τις δραστηριότητες της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία ομάδας μισθοφόρων Wagner στο Μάλι και αλλού στην Αφρική, που συνδέεται με «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άσκηση τρομοκρατίας».
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρώσους μισθοφόρους ότι εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, στο Σουδάν και αλλού, για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η Ρωσία απέρριψε ως «αντιρωσική προπαγάνδα».
Σχετικά με το Ιράν, οι G7 δήλωσαν ότι καταδικάζουν κατηγορηματικά τις συνεχείς δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και κάλεσαν τις αρχές της χώρας να απελευθερώσουν όσους κρατούνται άδικα στις φυλακές, «συμπεριλαμβανομένων των προσφάτως συλληφθέντων».
«Προτρέπουμε τις ιρανικές αρχές να τιμήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου», τόνισαν, επισημαίνοντας την κωλυσιεργία της Τεχεράνης όσον αφορά τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά. «Είναι σαφής η απόφασή μας το Ιράν να μην αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο», διακήρυξαν.
Άπω Ανατολή: Στο στόχαστρο Πεκίνο και Πιονγιάνγκ
Η ομάδα των επτά πλουσιότερων δημοκρατιών ζητά την ειρηνική επίλυση των διαφορών στα στενά της Ταϊβάν, καλώντας εκ νέου την Κίνα να απέχει από χρήση βίας ή σχετικές απειλές και εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ένταση στη Νότια και Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Στο τέλος της διήμερης συνόδου στο Μίνστερ της Γερμανίας, μεταδίδει το Reuters, οι ανώτατοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, σε περιοχές όπως η Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ, καθώς και των ελευθεριών και της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Τέλος, εξέφρασαν την κατηγορηματική καταδίκη τους στη «σειρά παράνομων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων» από πλευράς Βόρειας Κορέας.