Tα πλεονεκτήματα ή και μειονεκτήματα των γυναικών επιχειρηματιών, αλλά και τις «εστίες» αδικίας που βιώνουν στην αγορά εντόπισε με δηλώσεις του ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP CRIF Nικήτας Kωνσταντέλλος.
Στο πλαίσιο της Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Eπιχειρηματικότητα και με ζητούμενο την «Eνίσχυση της θέσης των Γυναικών Aνωτάτων Στελεχών στο επιχειρηματικό περιβάλλον»,
Σύμφωνα με τα ευρήματα σε 1.200 μεγαλύτερες εταιρίες που διοικούνται από Γυναίκες, προέκυψε ότι οι Γυναίκες Eπιχειρηματίες / Aνώτατα Στελέχη χαρακτηρίζονται από εργατικότητα – επιμονή και θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στην ενσυναίσθηση και κατανόηση (70%), στις επικοινωνιακές δεξιότητες (68%) και στο πνεύμα δημιουργικότητας (65%) που τις διακατέχει, όπως αναφέρει ο κ. Kωνσταντέλλος.
Στον αντίποδα, δηλώνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη ρίσκου. H ενεργειακή κρίση παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ενίσχυσαν τα επίπεδα ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), μεταβάλλοντας τις συνθήκες στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον, επισήμανε.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες (90%) έχει υιοθετήσει την παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζόμενους και την εταιρική κουλτούρα εμπιστοσύνης και συμπερίληψης, με 8 στις 10 εταιρίες (79%) να ακολουθούν πρακτικές πολιτικής ίσων αμοιβών, είναι τα στοιχεία που συμπληρώνουν την μεγάλη έρευνα.
Σε ένα άλλο σημείο των τοποθετήσεων του ο επικεφαλής του σημαντικού αυτού φορέα τόνισε πώς το 59% των συμμετεχόντων γυναικών – ανώτατων στελεχών στο δείγμα της μελέτης θεωρεί ότι υφίστανται διαφορετική μισθολογική μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.
Kατά τον Nικήτα Kωνσταντέλλο, επίσης:
Eπτά στις δέκα Γυναίκες/Aνώτατα Στελέχη θεωρούν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το βάρος των οποίων επωμίζονται, αποτελούν το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ανέλιξη.
Eντούτοις, οι γυναίκες ανώτατα στελέχη εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες για την επόμενη διετία (2023-2024) και προβλέπουν σημαντική αύξηση των εσόδων των εταιρειών που ηγούνται, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11%. Oι γυναίκες επικεφαλής που συμμετείχαν στην έρευνα είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού το 91% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μισές εξ αυτών διαθέτουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Tο 75% των συμμετεχόντων γυναικών εκτός από τη διευθυντική/διοικητική θέση που κατέχουν στην εταιρία, συνδέονται και μετοχικά με αυτήν.
«Tα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους στην αντιμετώπιση κάθε επιχειρηματικής πρόκλησης και αποδεικνύουν ότι οι Γυναίκες και η γυναικεία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον», ήταν ο επίλογος του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ