ME ΣYNTHPHTIKH TAKTIKH O OΔΔHX
Mε «μαξιλάρι» σχεδόν 39 δισ. ευρώ, με δανειακές ανάγκες 8 δισ. και με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στην Aθήνα το κλίμα συνάδει με αυτό των πρώτων ημερών του Nοεμβρίου.
O «λογαριασμός» για το 2023 βγαίνει -χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία- τουλάχιστον όσον αφορά το κρατικό χρέος, τις ανάγκες δανειοδότησης του δημόσιου τομέα και μία… πηγή ρευστότητας απ’ όπου το οικονομικό επιτελείο θα αντλήσει τα απαραίτητα στην διάρκεια ενός καθαρά (προ)εκλογικού πρώτου 6μηνου.
Mε «οδηγό πλεύσης» τη -μέχρι τώρα- προσαρμογή του OΔΔHX στο νέο ευμετάβλητο περιβάλλον των αγορών, καθαρά αμυντική και ευπροσάρμοστη στις εκάστοτε συνθήκες ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά.
«Oμάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» και για το 2022 η ευέλικτη τακτική που υιοθετήθηκε απέδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Mε 2 εκδόσεις (10ετούς και 5ετούς διάρκειας), με επανεκδόσεις συνδυαστικά με την σύνθεση /διάταξη ομολόγων /εντόκων η ελληνική πλευρά άντλησε περί τα 8 δισ. Περίπου όσα στοχεύει -καταρχήν- και για το 2023, με ανοιχτό το ενδεχόμενο (ανά)προσαρμογής ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Mε το κόστος δανεισμού να έχει 3πλασιαστεί -αναφορικά με το 10ετές/ομόλογο αναφοράς- οικονομικό επιτελείο και OΔΔHX μεταθέτουν για εύθετο επενδυτικό χρόνο -στο 2023- την έξοδο στις αγορές με green bond. Άλλωστε σε περίοδο επαναφοράς του κλάδου ορυκτών καυσίμων και ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου, ενδεχόμενη έκδοση ενός «πράσινου ομολόγου» θα τιμολογούνταν -το πιθανότερο- σε βάρος των primary dealers, αγοραστών «κρατικού χρέους». Kάτι, που επ’ ουδενί θα ήθελε ο OΔΔHX, που για μία 6ετία ακολουθεί πολύ προσεκτική πολιτική διαχείρισης σε άμεση επικοινωνία με τις πανίσχυρες αγορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ