Καθόλου δεν είναι καλά τα νέα για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας καθώς η μείωση της παραγωγής έφθασε στο 18% λόγω της μειωμένης ζήτησης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Αξίζει να αναφερθεί πως, στην εσωτερική αγορά, η πτώση άγγιξε το 20% αλλά και η πτώση των εξαγωγών ήταν γύρω στο 4-5%.
Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, υπό την Προεδρία του κ. Ελευθερίου Κούρταλη ενώ μεγάλο πρόβλημα, επίσης, διαπιστώνεται με την εισαγωγή των πρώτων υλών, καθότι οι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν, κατά τις συναλλαγές τους με τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι πληρωμές να γίνονται αποκλειστικά με μετρητά και δεν αποδέχονται εγγυητικές επιστολές των τραπεζών.
Βασικό πρόβλημα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως επισημάνθηκε, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε είδους χρηματοδότηση και οι επιχ/σεις βρίσκονται προ του κινδύνου να διακόψουν τη λειτουργία τους αλλά, και τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, που σήμερα υπερβαίνουν το 10%, αποτελούν έναν ακόμη βρόγχο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Πέραν των ανωτέρω, όπως επεσήμανε ο κ. Κούρταλης, θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, σε συνεργασία και με τους φορείς του κλάδου, διάφορα επί πλέον μέτρα προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις όπως:
– Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ από τις εξαγωγές, καθώς οφείλονται τεράστια ποσά στις επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας λόγω της σημαντικής εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
– Ο άμεσος συμψηφισμός των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Κράτος, με τις οφειλές που παρακρατεί το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις.
– Η κατάργηση της απαράδεκτης έκτακτης εισφοράς διαμέσου της ΔΕΗ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται και καθημερινά οδηγούνται στο κλείσιμο και τον αφανισμό τους.
– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%, για τα επόμενα 2 χρόνια, για τις επιχειρήσεις του κλάδου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Τέλος, η στροφή της Κυβέρνησης προς μια αναπτυξιακή πολιτική, η τόνωση της αγοράς, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση του ΦΠΑ, ο έλεγχος της συστηματικής φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως σημειώθηκε, θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το τέλμα και την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει.