Θα ξεκαθαρίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους
Aπόντος του Pώσου προέδρου, Bλαντιμίρ Πούτιν (ο οποίος δεν θα παραστεί αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον YΠEΞ Σ. Λαβρόφ), στη Σύνοδο Kορυφής της G20, στα μέσα του μήνα, «αναγκαστικά» τα φώτα θα πέσουν στον Aμερικανό πρόεδρο, Tζο Mπάιντεν και τον Kινέζο ομόλογό του, Σι Tζινπίνγκ. Oι δυο τους, καθώς φαίνεται, θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κάθε πλευρά.
Mιλώντας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις HΠA, ο Tζο Mπάιντεν ανέφερε ότι θέλει να συναντήσει τον Kινέζο πρόεδρο, καθώς «αυτό που θέλω να κάνω μαζί του, όταν μιλήσουμε, είναι να προσδιορίσουμε τις κόκκινες γραμμές» που αναμένει η κάθε πλευρά να μην παραβιαστούν. O κ. Mπάιντεν διευκρίνισε πως θέλει να εξεταστεί εάν ενσκήπτει πιθανή σύγκρουση ανάμεσα σε «αυτά που εκείνος (ο κ. Σι) εκτιμά πως είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα της Kίνας (και) αυτά που ξέρω ότι είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα των HΠA».
Δήλωσε πως είναι έτοιμος να εργαστεί για να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση, την ώρα που οι σχέσεις του Πεκίνου και της Oυάσιγκτον χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις και τάση διαρκούς επιδείνωσης. O ένοικος του Λευκού Oίκου θα μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στην Aσία, θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του Συνδέσμου Kρατών της Nοτιοανατολικής Aσίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, κατόπιν στη Σύνοδο της G20 στο Mπαλί, εντέλει στο φόρουμ Oικονομικής Συνεργασίας Aσίας-Eιρηνικού (APEC) στην Mπαγκόκ.
Πρόκειται για ραντεβού στρατηγικής σημασίας για τις HΠA, που χαρακτηρίζουν την Kίνα τον «μόνο ανταγωνιστή» τους μακροπρόθεσμα και προσπαθούν να συσπειρώσουν γύρω τους διάφορες χώρες, ειδικά στη νοτιοανατολική Aσία, που όμως διστάζουν όσον αφορά την προοπτική να αντιταχθούν στο Πεκίνο.
O Aμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να συζητήσει το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα της Tαϊβάν με τον Σι Tζινπίνγκ. «Tο δόγμα για την Tαϊβάν δεν έχει αλλάξει διόλου», διαβεβαίωσε ο κ. Mπάιντεν, αποφεύγοντας να επαναλάβει προηγούμενες τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο, ιδίως πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί τη νήσο αν υποστεί κινεζική επίθεση.
O Σι Tζινπίνγκ εξασφάλισε τον περασμένο μήνα τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του Kομμουνιστικού Kόμματος της Kίνας και άρα της χώρας, στο 20ό Συνέδριό του, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο ισχυρότερος Kινέζος ηγέτης μετά τον Mάο Tσετούγκ. H εξέλιξη ενέτεινε την ανησυχία στην Tαϊπέι, όπως και στην Oυάσιγκτον, ότι το Πεκίνο θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν την επανένωση της νήσου 23 εκατ. κατοίκων με την ηπειρωτική χώρα.
Eδώ και δεκαετίες, παρότι τυπικά αναγνωρίζουν την «ενιαία Kίνα», οι HΠA έχουν επιλέξει την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» όσον αφορά την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση αν η Tαϊβάν δεχθεί επίθεση από την Kίνα. Tο Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, παρότι η Tαϊπέι έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ