Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου καταφθάνει στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Η χτυπημένη από τα τανκς πόρτα και το μνημείο των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους καλύπτονται ήδη από γαρίφαλα και στεφάνια.
Ιδιαίτερο χρώμα φέτος δίνει η μεγάλη παρουσία οικογενειών με μικρά παιδιά, που αφήνουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της Κωνσταντίνας ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα. «Έχω ακούσει πολλές ιστορίες απο τον πατέρα μου, τις οποίες φυσικά έχει πει και στον εγγονό του. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, που ήρθαμε σήμερα εδώ», ανέφερε.
«Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι, να μην ξεχνάμε εμείς οι μεγαλύτεροι ότι κάποια παιδιά έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», σημείωσε ένας πατέρας που ήρθε με την πεντάχρονη κόρη του.
Η Μυρτώ, μαθήτρια του δημοτικού είχε μιλήσει στην τάξη της με τους συμμαθητές της για το Πολυτεχνείο. «Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», είπε.
Από νωρίς το πρωί, πολίτες κάθε ηλικίας, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 13:00.
Ο εορτασμός της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.