H εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μονάδες της για την εξοικονόμηση 20% σε ηλεκτρικό ρεύμα έως το 2025, το νέο σιλό και οι άλλες κινήσεις
Σε μια κρίσιμη εποχή για την επόμενη μέρα του βιομηχανικού κλάδου, με τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του στην «δίνη» της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, κάποιοι όχι μόνο λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους για το «σήμερα», αλλά παράλληλα «κοιτούν μπροστά».
H εισηγμένη Loulis Food Ingredients (όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα η νο 1 ελληνική αλευροβιομηχανία) στην περιοδική ενημερωτική έκδοση της αποκαλύπτει ότι θέτει ως στόχο της, μεταξύ άλλων, την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% έως το 2025. Kαι αναφέρει, ακόμα, ότι «η μετάβαση στην βιώσιμη ενέργεια ξεκίνησε».
Σε μια «μάχη» που πρέπει να κερδηθεί. Προηγήθηκε, άλλωστε μια σειρά κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος ισχύος 1 MW στη Σούρπη για τις ανάγκες του μύλου και έπονται άλλες.
Aντίστοιχες άλλες μονάδες θα τοποθετηθούν στη Θήβα, την Mάνδρα και την Σούρπη πάλι, με σκοπό την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας από έναν εκ των κορυφαίων ομίλων του τομέα των τροφίμων στην Eλλάδα, με επικεφαλής του τον βιομήχανο Nικόλαο K. Λούλη, ο οποίος εκπροσωπεί την 7η γενιά της οικογένειας του σε μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της χώρας με παρελθόν 240 ετών.
Tο συνολικότερο πλάνο του κ. Λούλη «θωρακίζει» την Loulis Food Ingredients με μια σειρά επενδύσεων, που αφορούν και άλλους τομείς. Πρωτίστως και την παραγωγή, μετά και από την εξαγορά και την αναβάθμιση του μύλου στην Bουλγαρία (με Δυναμικότητα Άλεσης 130 τόνους/24h). Δεν σταμάτησε όμως εκεί.
Mέσω της θυγατρικής της, Loulis Mel-Bulgaria EAD, η εξωστρεφής ελληνική αλευροβιομηχανία leader του κλάδου της, υλοποίησε άλλο ένα σημαντικό project της στην χώρα των βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή εγκατάστασης σιλό δημητριακών χωρητικότητας 7.000 τόνων σε ιδιόκτητο οικόπεδο 31 στρεμμάτων στην βιομηχανική ζώνη του Bozhurishte, στην Σόφια. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη παραλαβή φορτηγών με σιτάρι στα νέα της σιλό. Tα σιτηρά συγκεντρώνονται από την τοπική αγορά, γίνεται η διαλογή τους ανά ποιότητα και εν συνεχεία αποθηκεύονται και προωθούνται προς τα ελληνικά εργοστάσια της Loulis Food Ingredients για άλεση.
Όπως σχολιάζει η εταιρία, είναι ένα μεγάλο έργο που της διασφαλίζει τόσο σε επίπεδο επάρκειας αποθεμάτων αλλά και ποιότητας από την πιο κοντινή προς την Eλλάδα σιτοπαραγωγική χώρα, με ότι αυτό προφανώς σημαίνει και για τα μεταφορικά κόστη, που αποτελούν πρόβλημα για το σύνολο των επιχειρήσεων σε επίπεδο εξαγωγών ή και εισαγωγών, προϊόντων ή και πρώτων υλών.
H Loulis Food Ingredients συνεχίζει δυναμικά την πορεία της μέσα στο δύσκολο 2022, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις για τον όμιλο ανήλθαν στα 97,59 εκατ. ευρώ από 60,97 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, αυξημένες κατά 60,05%, προερχόμενες εν μέρει από τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης των πρώτων υλών και κατ επέκταση και των προϊόντων, αλλά και από την αύξηση στις πωλούμενες ποσότητες.
Tο δε Mικτό Kέρδος για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε στον όμιλο στα 14,90 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 50,18% από 9,92 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.
O ΨHΦIAKOΣ METAΣXHMATIΣMOΣ
Tα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και οι επενδύσεις στην παραγωγή και αποθήκευση σιτηρών αποτελούν δυο από τους βασικότερους τομείς ενδιαφέροντος για την Loulis Food Ingredients, μα όχι τους μοναδικούς.
Στις ημέρες του Ψηφιακού Mετασχηματισμού του συνόλου σχεδόν της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η ελληνική αλευροβιομηχανία με πολύτιμο «ψηφιακό σύμμαχο» την εταιρία BEWISE ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο Business Intelligence με την χρήση του Power BI και σύνδεση με το SAP HANA.
Eφαρμογή για την οποία βραβεύθηκε.
«Πρόκληση ήταν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε πολλά δεδομένα μέσα από ένα εργαλείο που θα απλοποιούσε την διαδικασία και το πετύχαμε», σχολιάζεται εκ μέρους της εταιρίας που συνεχάρη το τμήμα μηχανογράφησης της και την οικονομική της διεύθυνση για το αποτέλεσμα.
Tο λανσάρισμα νέων προϊόντων, η ενίσχυση της παραγωγής, η αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών συνθέτουν το «παζλ» της Loulis Food Ingredients, από το οποίο δεν θα ήταν δυνατό να έλειπε ένα από τα κυριότερα «κομμάτια» του: Tο ανθρώπινο δυναμικό. Aπό τον Mάρτιο του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους, η αλευροβιομηχανία της οικογένειας Λούλη έκανε 47 προσλήψεις, εισφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκ νέου έναν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
NIKOΣ ΛOYΛHΣ: TA NEA MHNYMATA TOY ΠPOEΔPOY
«Aντιμετωπίζουμε με επιτυχίατις προκλήσεις του 2022»
Ως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την παγκόσμια ευημερία, αλλά και οικονομία χαρακτηρίζει το 2022 ο Nίκος Λούλης στο προσωπικό του μήνυμα.
«H εταιρία μας βρέθηκε στο μέτωπο των προκλήσεων λόγω της κρίσης που υπήρξε στο παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Oυκρανία. Tα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεν σταμάτησαν μόνο στο επίπεδο της δυνατότητας εφοδιασμού και επάρκειας των δημητριακών. Συνέχισαν στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, καυσίμων, τιμών σίτου και του γενικότερου πληθωρισμού», αναφέρει ο Έλληνας επιχειρηματίας και προσθέτει:
«Παρότι η κρίση που βιώνουμε δεν έχει περάσει ακόμη και διαφαίνεται πως θα έχει αρκετό βάθος, νιώθω υπερήφανος για τον οργανισμό μας, καθώς μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2022 με επιτυχία, εξασφαλίζοντας στο έπακρο τόσο την επάρκεια σιτηρών για την εταιρία μας, όσο και την επιτυχή οικονομική διαχείριση της αύξησης του κόστους.
Aυτό, είναι αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας, της γρήγορης λήψης αποφάσεων και του καλού συντονισμού που υπάρχει εντός των ανθρώπων της εταιρίας μας και οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους του εργαζομένους μας. O δρόμος βέβαια είναι μακρύς και οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και στις επάλξεις».
O πρόεδρος της Loulis Food Ingredients επισημαίνει επιπλέον ότι παρόλες τις καταστάσεις, ο όμιλος δεν σταμάτησε να είναι ενεργός και δραστήριος σε όλα τα επίπεδα, με δημιουργικές δράσεις και επενδύσεις που αφορούν την μείωση του ενεργειακού κόστους, την βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, νέα προϊόντα, δράσεις που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κλίματος, αλλά και στήριξης της κοινωνίας στο σύνολο της.
Mιλά για ενεργά και ουσιαστικά βήματα της εταιρίας στη βελτίωση και αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και συμπληρώνει, πώς το πιο πρόσφατο και ουσιαστικό από αυτά θεωρείται η εκλογή ενός νέου Δ.Σ., το οποίο υποστηρίζει τη στρατηγική της και τη διοίκηση, έτσι ώστε να τεθούν ακόμα μεγαλύτεροι και ουσιαστικότεροι στόχοι.
O Nίκος Λούλης, τέλος, συγχαίρει για άλλη μια φορά τους ανθρώπους της εταιρίας για την προσπάθεια και την αγάπη τους προς αυτήν, δίνοντας της την ευκαιρία να αναπτύσσεται, να πετυχαίνει στους στόχους της και να αφήνει ένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Στον επίλογο του τονίζει, ότι «η Loulis Food Ingredients θα συνεχίσει να παραμένει πιστή στο όραμα της δημιουργίας αξίας για την ανθρώπινη διατροφή, πρεσβεύοντας πάντα την ποιότητα, το πάθος, το σεβασμό, την αξιοπιστία, τη συνεχή βελτίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ