Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη επί ενός σχεδίου ύψους 45 δισ. ευρώ για τη ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στην ήπειρο, εξέλιξη που φέρνει το μπλοκ των 27 ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο να περιορίσει τις εξάρτησή του από τους κατασκευαστές των ΗΠΑ και της Ασίας.
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ένωσης υποστήριξαν ομόφωνα την τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό η Τσεχική Δημοκρατία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την 1η Δεκεμβρίου για να επισφραγίσουν την έγκριση του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το επόμενο έτος, προτού γίνει νόμος.
Η Κομισιόν, που ελπίζει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις θα βοηθήσουν το μπλοκ να επιτύχει τον στόχο για ποσοστό 20% της παγκόσμιας παραγωγικής δυναμικότητας έως το 2030, υπέβαλε τη σχετική πρόταση μετά τις παγκόσμιες ελλείψεις ημιαγωγών που καταγράφηκαν πρόσφατα και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που δημιούργησαν προβλήματα σε αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τηλεπικοινωνιακούς φορείς.
Σημειώνεται ότι το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης στην παραγωγή τσιπ ανέρχεται σήμερα στο 8%, από 24% που ήταν το 2000.
Οι αλλαγές που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών επί της πρότασης της Κομισιόν περιελάμβαναν τη δυνατότητα κρατικών επιδοτήσεων για ένα ευρύτερο φάσμα ημιαγωγών και όχι μόνο για τα πιο προηγμένα. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν ημιαγωγούς που φέρνουν καινοτομία στην υπολογιστική ισχύ, την ενεργειακή απόδοση, τα περιβαλλοντικά οφέλη και την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν τις εξουσίες της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματά της προς τις εταιρείες για πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πρέπει να είναι αναλογικά και εστιασμένα στην ασφάλεια, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.