Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,8 μονάδες τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών στις 47,3 μονάδες του Οκτωβρίου, όπως είχε δείξει και η προκαταρκτική μέτρηση.
Σε μηνιαία βάση, η πτώση ήταν κατά 1,7% έναντι της εκτιμήσεις για ελαφρώς μικρότερη κατά 1,6%.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% και έκλεισε στις 441,47 μονάδες. Ο δείκτης έχει κλείσει με κέρδη τις τελευταίες επτά εβδομάδες αντλώντας ώθηση από την αισιοδοξία ότι η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα θα ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και από την υποχώρηση των ανησυχιών για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6% στις 14.447,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 6.696,96 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 7.567,54 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,15%.
Κατά τα άλλα, τέθηκε σήμερα και επίσημα πλέον σε ισχύ η απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο. Στην πράξη πάντως το ευρωπαϊκό εμπάργκο άρχισε να εφαρμόζεται αμέσως μετά την υιοθέτηση της απόφασης και το χρονικό περιθώριο μέχρι σήμερα δόθηκε προκειμένου να έχουν χρόνο προσαρμογής όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι τιμές του πετρελαίου αν και βρέθηκαν να κερδίζουν περίπου 2% νωρίτερα, πέρασαν σε πτωτική τροχιά και αυτή την ώρα υποχωρούν πάνω από 1,5% στον απόηχο και της απόφασης του ΟΠΕΚ+ χθες να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές της παραγωγής του.