Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά και την χθεσινή παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα εσωκομματικά του κινήματος και τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου.
Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδης και βουλευτές τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο-παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικού πολιτικού κορμού της.
Στο κείμενό τους οι 12 βουλευτές μιλούν για ανατροπή του Γ. Παπανδρέου εκ των έσω (αναφερόμενοι στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα) και ζητούν να υπάρξει μία νέα ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς.
Το κείμενο υπογράφουν οι κ.κ. Γιουματζίδης Βασίλης, βουλευτής Πέλλας, Δημητρουλόπουλος Τάκης, βουλευτής Ηλείας, Θεοδωρίδης Ηλίας, βουλευτής Πέλλας, Θεοχάρη Μαρία, βουλευτής Καρδίτσας, Κασσάρας Γιώργος, βουλευτής Δωδεκανήσου, Καστανίδης Χάρης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κυριακοπούλου Μαρία, βουλευτής Αχαΐας, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής Ηρακλείου, Μίχος Λάμπρος, βουλευτής Β’ Αθηνών, Παραστατίδης Θεόδωρος, βουλευτής Κιλκίς, Τεκτονίδου Κυριακή, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, βουλευτής Αχαΐας.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι ο Γ.Παπανδρέου «έπεσε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, με τη σύμπραξη μέσων μαζικής ενημέρωσης». «Τον έριξε μερίδα βουλευτών, που του έλεγαν: “Ή θα δηλώσεις ότι θα φύγεις και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ή θα σε ρίξουμε μέσα στη Βουλή», είχε πει.
Η Κεντροαριστερά, τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, «οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο αξιακό σύστημα. Μόνο έτσι θα μετακινηθούμε από τον “πολιτισμό της κερδοσκοπίας” που επέβαλαν οι αγορές, προς τον “πολιτισμό της αλληλεγγύης”… και «στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς πρέπει να συμβάλλουν όλοι όσοι κρατούν αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του έθνους και των ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια αυτού που επιθυμεί να ανατρέψει κάθε τι δυναστικό και απαξιωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι με τα μάτια του κυνικά συμβιβασμένου. Καλούνται να συμμετάσχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων».
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε μόνο του να διαχειρισθεί τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας και να πληρώσει πάλι μόνο του την πιο οδυνηρή αντίφαση της ιστορικής διαδρομής του. Εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει, στο πλαίσιο της τωρινής κυβέρνησης συνεργασίας, μια πολιτική εμπνευσμένη από τους δανειστές και ενδεχομένως σωτήρια μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά με πολλά στοιχεία που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση προς την ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του.
Τώρα, όπως αναφέρουν, οφείλει να απαντήσει στη δική του ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση, θεμελιώνοντας με νέους όρους την ταυτότητά του ως κόμματος της Κεντροαριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υποδείξει προοδευτικές λύσεις για την κρίση και για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. Χρειάζεται να συγκροτήσει τη φυσιογνωμία του ως κεντρικού πολιτικού κορμού της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αστερισμού προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Κεντροαριστεράς».
Τέλος, οι 12 βουλευτές δηλώνουν ότι Θα δώσουν μάχη παντού, σε όλες τις οργανώσεις και τα συλλογικά όργανα του Κινήματος, χωρίς να επηρεάζονται «από τις εφήμερες μάχες για την εσωκομματική εξουσία». «Ας προσέξουμε όλοι να μην μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ, με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων. Η εξουσία, η ηγεσία, οι θέσεις ευθύνης εύκολα κατακρημνίζονται, όταν είναι αδειανές από την αγωνία και τις ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών», σημειώνουν.
«Όποιος καθυστερεί την πορεία της χώρας προς τα εμπρός και τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ή δεν καταλαβαίνει ή έχει κρυφή ατζέντα», επανήλθε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Γ. Παπανδρέου «δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη».