Με απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνεται ολοένα και περισσότερο η διάθεση αποστροφής κινδύνου διεθνώς τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,6% στις 436,20 μονάδες, δεχόμενος πίεση κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο που σημείωσε απώλειες 1,8% και τις πρώτες ύλες με -1,6%, ενώ αναχώματα έβαλαν οι εταιρείες του υγειονομικού κλάδου με άνοδο 0,9%.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατάγραψε πτώση 0,6% ολοκληρώνοντας στις 14.261 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% υποχωρώντας στις 6.660 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.489 μονάδες με πτώση 0,4%.
Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκή περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στις 24.241 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.290 μονάδες.
Στην κορυφή των ταμπλό βρέθηκαν οι τίτλοι των φαρμακευτικών GSK (+7,7%) Indivior (+5,8%) Sanofi (+5,7%) και Haleon (+3,9%), αφότου δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε αγωγές που υποστήριζαν ότι το γνωστό φάρμακο Zantac για το στομάχι προκαλεί καρκίνο.
Σημειώνεται ότι στη σκιά των φόβων για πρόστιμα πολλών δισ. οι GSK, Sanofi, Pfizer και Haleon είχαν χάσει τον Αύγουστο κεφαλαιοποίηση περίπου 40 δισ. δολαρίων.
Αντίθετα, ο τίτλος της Airbus έχασε 2,4% αφότου η ευρωπαϊκός γίγαντας της αεροναυσιπλοΐας υποβάθμισε την εκτίμησή του για τις παραδόσεις αεροσκαφών το 2022.
Στο μεταξύ, έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ έδειξε ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν και πάλι, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε αυστηρότερη στάση όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής της.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αναμενόμενος μέσος πληθωρισμός τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 5,4% τον Οκτώβριο από 5,1% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός όπως τον αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές για το προηγούμενο 12μηνο συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 9,9% από 8,1%.
Γενικότερα, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Τέλος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις 0,3% το γ’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο. Η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ επιβράδυνε παράλληλα στο 2,3% από 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο.