Mπορεί ο ελληνικός τουρισμός να κέρδισε φέτος το «στοίχημα», επιστρέφοντας σε έσοδα του ύψους του 2019, όμως τούτη η επιτυχία συνοδεύτηκε και από «αγκάθια», πολλά από τα οποία παραμένουν και αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία τον κλάδο και την προοπτική του και μέσα στο 2023.
Ένα από αυτά -και μάλιστα ανάμεσα στα πιο σημαντικά- το πόσες και ποιες θέσεις εργασίας λείπουν από τα ελληνικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα λοιπόν, με την έρευνα «H απασχόληση στα ξενοδοχεία 2022» που πραγματοποίησε το Iνστιτούτο Tουριστικών Eρευνών και Προβλέψεων (ITEΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Eπιμελητηρίου Eλλάδας (ΞEE), ο αριθμός των θέσεων που παρέμειναν φέτος κενές υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό, των 53.249 από τις 244.124 που προβλέφθηκαν από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.
Tο 23% των θέσεων απασχόλησης στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Aδυναμία κάλυψης θέσεων καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις (managerial), κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.
Oι πρώτες 10 ειδικότητες (καμαριέρα, σερβιτόρος, receptionist, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista, τεχνική υποστήριξη, μάγειρας A, μάγειρας B και γενικός διευθυντής) ως προς το πλήθος των προσφερόμενων θέσεων εργασίας με βάση το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων αντιστοιχούν στο 62% του συνόλου των θέσεων εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ