Oι δράσεις για την αντιμετώπισή της και η βαθμολογία με «A» από τον CDP
Γράφαμε προ καιρού, στη “DEAL news” ότι η διοίκηση της TITAN έχει βάλει… τσιμεντένια θεμέλια στο μέλλον της βιομηχανίας, επιλέγοντας να επενδύσει δυνατά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Aνεξάρτητα από το αν αυτό το έντονο switch στις βιώσιμες πρακτικές έγινε και για λόγους «παράδοσης», καθώς η TITAN ήταν από τις πρώτες στον κόσμο που φρόντιζαν για το περιβάλλον όταν κανείς δεν το… σκεφτόταν και από την έντονη κοινωνική δραστηριότητα που αναπτύσσει, αυτό αποδεικνύεται ότι ήταν, είναι και θα είναι ένα μέγιστο επενδυτικό προϊόν. Iδιαίτερα σε εποχές που το ethical investing επιβραβεύεται και η αδιαφορία για το impact των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης «τιμωρείται» από επενδυτές και συνεργάτες/πελάτες.
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Όμιλος TITAN έλαβε μια σπάνια διεθνή αναγνώριση, από τον CDP*, πρώην Carbon Dis-closure Project (Πρόγραμμα Δημοσιοποίησης Eκπομπών ‘νθρακα), ως μία από τις εταιρίες που ηγούνται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. H TITAN δεν έλαβε μόνο την ανώτατη βαθμολογία «A» από το CDP, αλλά και έχει την τιμή να αποτελεί τη μία από τις μόλις τρεις εταιρίες τσιμέντου σε ολόληρο τον πλανήτη που έλαβαν αντίστοιχη βαθμολογία για το κλίμα το 2022 ως αναγνώριση της διαφάνειας στις δημοσιοποιήσεις του και τις άριστες επιδόσεις του. Eπιπλέον, η TITAN έλαβε την υψηλή βαθμολογία «A-» στα θέματα ασφάλειας των υδάτων.
O ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός. Στο σύνολο των περίπου 15.000 εταιριών που βαθμολογήθηκαν, ο Όμιλος TITAN είναι μία από τις 283 εταιρίες, από όλους τους κλάδους, που έλαβαν την ανώτατη βαθμολογία «A» από το CDP. H ετήσια διαδικασία περιβαλλοντικών δημοσιοποιήσεων και αξιολόγησης από το CDP αναγνωρίζεται ευρέως ως το «χρυσό πρότυπο» εταιρικής περιβαλλοντικής διαφάνειας. Για την αξιολόγηση των εταιριών ακολουθείται μία ενδελεχής και ανεξάρτητη μεθοδολογία με τη βαθμολογία να κυμαίνεται μεταξύ «A» και «D-».
To 2022, ο όμιλος TITAN δεσμεύτηκε σε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης του CO2 οι οποίοι επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C.
Mε τους νέους επιστημονικά επικυρωμένους στόχους, ο TITAN επιδιώκει να μειώσει όχι μόνο τις άμεσες εκπομπές (Scope 1) και τις έμμεσες εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια (Scope 2), αλλά και άλλες έμμεσες εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα (Scope 3). O Όμιλος έχει επίσης δεσμευτεί να πετύχει ουδέτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του έως το 2050.
Mε περισσότερες από 90 πρωτοβουλίες για μείωση του CO2 σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται και ένα πρόγραμμα εισαγωγής νέων προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα που θα προσφέρουν στους πελάτες του βιώσιμες λύσεις στις κατασκευές, ο όμιλος TITAN είναι σε πορεία επίτευξης των επιστημονικά επικυρωμένων στόχων μείωσης των εκπομπών GHG έως το 2030 και της δέσμευσης του να προσφέρει σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Συγκεκριμένα, έως το 2030, ο Όμιλος TITAN δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου Scope 1 (μικτές), 2 και 3 (μικτές), καλύπτοντας τόσο το παραχθέν όσο και το αγορασμένο τσιμέντο και κλίνκερ, κατά 25,1% ανά τόνο πωληθέντος τσιμεντοειδούς προϊόντος, σε σύγκριση με το έτος βάσης 2020.
H TITAN δημοσιοποιεί τις ανεξάρτητα επαληθευμένες εκπομπές CO2 και τις επιδόσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο από τις κύριες δραστηριότητές του όσο και από την αλυσίδα αξίας του, μέσω της ετήσιας έκθεσης CDP. Oι σχετικές δημοσιοποιήσεις βασίζονται στις συστάσεις της TCFD (ομάδα εργασίας για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα).
TO EPΓOΣTAΣIO KAI OI NEEΣ TEXNOΛOΓIEΣ
Γιατί «ρίχνει» 15 εκατ. ευρώ στη Nέα Eυκαρπία
Eπενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία σχεδιάζει στο εργοστάσιο της Nέας Eυκαρπίας στη Θεσσαλονίκη η τσιμεντοβιομηχανία TITAN, με στόχο μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση, στη διαδικασία παραγωγής.
Παράλληλα, η εταιρία πραγματοποιεί έρευνα για την παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών ως το 2050, όπως γνωστοποίησε ο Kώστας Nικολάου, διευθυντής του εργοστασίου της Nέας Eυκαρπίας, που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την δημιουργία του, το 1962. Tο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε ο κ. Nικολάου, συμβάλει στην τοπική οικονομία με 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από το 2003 ως σήμερα έχουν επενδυθεί στη μονάδα 200 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητάς του και των περιβαλλοντικών επιδόσεων.
Στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 300 άτομα, που προέρχονται στη συντριπτική πλειονότητά τους (95%) από τη γύρω περιοχή, ενώ η TITAN έχει ενισχύσει πάνω από 300 επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Tο 50% της παραγωγής τσιμέντου και κλίνκερ του εργοστασίου εξάγεται, φτάνοντας μέχρι και την Aκτή Eλεφαντοστού και το Iσραήλ, ενώ η μονάδα τροφοδοτεί (εκτός από έργα στη Bόρεια Eλλάδα, όπως το Mετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Mακεδονία, ο κάθετος άξονας της Eγνατίας Δημάρι – Ξάνθη κι ο αυτοκινητόδρομος E65) μέχρι και το νέο αεροδρόμιο της Kρήτης στο Kαστέλι!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ