Η ευρωπαϊκή ηγεσία παραπέμπει τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να θέσει υπό επιτήρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση 15 κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Χθες, με μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία ήδη επικρίνεται ως πολιτική κίνηση από διεθνείς αναλυτές και Μέσα, η S&P αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ έθεσε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση αποδίδοντας την απόφασή της στην «πεποίθησή της ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως συνόλου».
Η κίνηση αυτή της S&P δημιουργεί ήδη νευρικότητα στα χρηματιστήρια, διεθνώς.
Η απάντηση των «Μερκοζί» (Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί), επεσήμαναν ότι λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση της Standard & Poor’s επαναλαμβάνοντας ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν τη Δευτέρα θα ενισχύσουν την δημοσιονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Σήμερα η κυρία Μέρκελ επανήλθε: «Για το τι κάνει ένας οίκος αξιολόγησης είναι υπεύθυνος ο ίδιος. Εμείς θα λάβουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή τις αποφάσεις, που θεωρούμε σημαντικές και αναγκαίες για την Ευρωζώνη συνεισφέροντας έτσι στη σταθεροποίησή της, αλλά πιστεύω και στην ανάκτηση εμπιστοσύνης. Πάντα έλεγα ότι είναι μια μακρά διαδικασία».
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν επέκρινε τον Οίκο αξιολόγησης ότι δεν έλαβε υπόψη του τις ανακοινώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί και σημείωσε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.
«Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Γάλλους και τις οικονομίες τους. Κάνουμε τα πάντα για να μπορούν οι τράπεζες να διατηρήσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και θα τις συνεχίσουν. Δεν θα χρειαστεί δημόσια συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών» είπε ο κ. Μπαρουέν.
Για «παράλογη, άδικη και υπερβολική» κίνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καταλογίζοντας και χρονική σκοπιμότητα στην απόφαση του Οίκου.
Ο αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επέκρινε τους οίκους αξιολόγησης επειδή αναλαμβάνουν, όπως είπε, ολοένα και περισσότερο πολιτικούς ρόλους: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το κάνουν είναι ολοένα και πι ο προβληματικός, με την έννοια ότι κάνουν την κρίση χειρότερη».
Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας παραδίδουν αύριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι την πρότασή τους με στόχο η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής να φέρει κάποια συμφωνία που θα αποτρέψει τα χειρότερα.