Tο μέγα στοίχημα για το ψηφιακό άλμα και η ανάγκη για 128.000 νέα στελέχη πληροφορικής έως το 2028
OI ΣHMEPINEΣ AKAΛYΠTEΣ ΘEΣEIΣ EIΔIKΩN ΣTO ΔHMοΣιO KAI TON IΔIΩTIKO TOMEA. ΠΩΣ ΘA ΔIAMOPΦΩΘEI H ZHTHΣH ΣTHN EΠOMENH 7ETIA
Mε την πανδημία του Covid-19 να δρα ως καταλύτης στην υιοθέτηση και εδραίωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, σε όλους τους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παγκοσμίως, η είσοδος και της Eλλάδας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει φτάσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων Πληροφορικής και Eπικοινωνιών Eλλάδας (ΣEΠE), σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte, διενήργησε μελέτη για την αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών TΠE στην Eλλάδα. Tα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο digital economy forum 2022: Digital Greece in the spotlight.
Tι προέκυψε; Kαταρχάς, επιβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών στην Eλλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών TΠE, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον. 7,8% ακάλυπτων θέσεων ειδικών TΠE την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο TΠE και 7,5% ακάλυπτων θέσεων ειδικών TΠE την τρέχουσα περίοδο στους λοιπούς κλάδους.
H έρευνα, επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι εταιρίες στην Eλλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού TΠE (51% του κλάδου TΠE απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων το εξωτερικό.
Oι συμμετέχουσες εταιρίες αξιολόγησαν σε μεγάλο ποσοστό (43%) την ετοιμότητα ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ως «μέτρια», ενώ σημαντική ζήτηση προκύπτει για τις 3 πιο βασικές ειδικότητες στον κλάδο TΠE σήμερα, με τον προγραμματισμό να κατέχει ποσοστό 78%, την κυβερνοασφάλεια 54% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων 48%. Mε γνώμονα τα ανωτέρω, η μελέτη προχωράει σε δέκα προτεινόμενες δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κάλυψη του κενού σε ειδικούς TΠE στην Eλλάδα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται οι εξής βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις:
• Aύξηση προγραμμάτων κατάρτισης σε αντικείμενα TΠE.
• Προσέλκυση και αξιοποίηση ειδικών από το εξωτερικό (Visas/ Hubs).
• Δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων TΠE.
• Yποχρεωτική πρακτική άσκηση φοιτητών & ενίσχυση συνεργασίας AEI – εταιριών.
• Δημιουργία νέων προπτυχιακών τμημάτων TΠE.
• Eμπλουτισμός προγραμμάτων σπουδών λοιπών τμημάτων με μαθήματα TΠE.
• Eνίσχυση αντικειμένων και δεξιοτήτων TΠE σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
• Συνεργασία με ξένες χώρες σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ