Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην δημοσκόπηση της GPO που έγινε για λογαριασμό του MEGA και παρουσίασε η εκπομπή “Ανατροπή” του Γιάννη Πρετεντέρη.
Εν τω μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν με το ζόρι 36%, γεγονός που αποτυπώνει την απογοήτευση του κόσμου από τις πολιτικές τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση “αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίσετε;”
-το 21,5% απάντησε ΝΔ
-το 15,3% ΠΑΣΟΚ
-το 10% ΚΚΕ
-το 7,1% ΛΑΟΣ
-το 6,1% ΣΥΡΙΖΑ
-το 3% Οικολόγους Πράσινους
-το 2,3% Δημοκρατική Συμμαχία
-το 6,3% Δημοκρατική Αριστερά
-το 0,8% Άρμα Πολιτών.
Στην ερώτηση “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά”
-το 16% απάντησε Παπανδρέου
-το 29,2% Σαμαρά και
-το 53,8% κανέναν από τους δυο.
Αναφορικά με το “εάν στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου” απάντησαν
-“όχι και μάλλον όχι” το 76,3% και
-“ναι και μάλλον ναι” το 16,3%.
Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απάντησαν “όχι και μάλλον όχι” κατά 62,5% και “ναι και μάλλον ναι” κατά 29,8%.
Στην ερώτηση “αν ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ποιος θα θέλατε να ηγηθεί του κόμματος;”
-το 23,1% απάντησε Βενιζέλος
-το 17,7% Λοβέρδος
-το 8% Χρυσοχοΐδης
-το 6,5% Διαμαντοπούλου
-το 3% Λ. Κατσέλη και
-το 3% Παπουτσής.
Τέλος, στην ερώτηση για το αν πιστεύει ο κόσμος ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα ή αργότερα, το 56,2% απάντησε αργότερα και το 38,5% άμεσα.
Την παραμονή της χώρας στο ευρώ πάση θυσία, επιθυμεί το 76,7% των πολιτών έναντι του 20,8 που δηλώνουν όχι ενώ θετική άποψη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει το 58,4% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να συγκεντρώνουν το 38,9%.
Θετικά αξιολογείται και ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος από τους 6 στους δέκα πολίτες. Οκτώ στους δέκα πολίτες, δηλαδή το 80,3% αξιολόγησε αρνητικά την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με το 17,7% να θεωρεί την κίνηση αυτή θετική.
Η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου κρίνεται αρνητικά από την συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 83,5% ενώ το 15,8% την κρίνει θετικά.
Γι΄αυτό και το ίδιο περίπου ποσοστό (83,7%) αξιολογεί θετικά την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, έναντι του 13,3 που την αξιολογεί αρνητικά.
Αρνητικές είναι και οι περισσότερες γνώμες, σε χαμηλότερα ποσοστά όμως, για τον Αντώνη Σαμαρά, αφού το 50,6% κρίνει αρνητικά την αρχηγία του στη ΝΔ τα 2 χρόνια, σε αντίθεση με το 45,3% που την αξιολογεί θετικά.
Ωστόσο, την απόφασή του να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση επικροτεί το 62%, ενώ την επικρίνει το 36,3%.
Στην ίδια έρευνα η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον. Ενώ ένας στους δυο θεωρεί πως το μνημόνιο απέτυχε επειδή ήταν λάθος η οικονομική του συνταγή και 4 στους 10 χρεώνουν την αποτυχία στην αδυναμία εκτέλεσης του μνημονίου από την κυβέρνηση.