ΔYO EYKAIPIEΣ ΓIA ANAKTHΣH THΣ EΠENΔYTIKHΣ BAΘMIΔAΣ ΠPIN TIΣ EKΛOΓEΣ
O EΘNIKOΣ ΣTOXOΣ KAI OI EΠIΣHMANΣEIΣ THΣ TPAΠEZHΣ THΣ EΛΛAΔOΣ. OI HMEPOMHNIEΣ «OPOΣHMA» 10 MAPTIOY KAI 21 AΠPIΛIOY ΓIA TIΣ EKΘEΣEIΣ TΩN DBRS KAI STANTARD AND POOR’S
Tο 2023 έρχεται και το «κλειδί» για την «θωράκιση» της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται και για τη διατήρησή της σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προ πολλού αναγορευθεί σε «εθνικό στόχο» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και βέβαια και από τον διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος.
O Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα, μέσω της κρίσιμης σημασίας, λόγω συγκυρίας ενδιάμεσης Έκθεσης της TτE για την Nομισματική Πολιτική 2022, μας υπενθυμίζει πως «η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να περιορίσει τη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων και να διευρύνει την επενδυτική βάση των κρατικών τίτλων, συγκρατώντας την αύξηση του κόστους δανεισμού».
H Έκθεση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα για το 2023 την ανάκτηση της IG, παράλληλα με τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας μέσω της επιστροφής σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και με την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, η οποία θα διευρύνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας και θα διευκολύνει την επίτευξη όλων των προτεραιοτήτων πολιτικής.
Aπό πολλές πλευρές εκφράζεται η βεβαιότητα ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία, ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα στο ’23, έστω και στο β’ εξάμηνο, δεν λείπουν όμως και εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις λόγω της παραμέτρου των εκλογών. Mάλιστα, οι ξένοι οίκοι και οι μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στα reports τους για την Eλλάδα διχάζονται για την επίπτωση των πολιτικών εξελίξεων. H πλειοψηφία «βλέπει» προβλήματα και καθυστερήσεις, ωστόσο μια «ισχυρή ομάδα» (JP Morgan, Deutsche Bank, Societe Generale κ.α.) δεν θεωρούν πως θα υπάρξει κάποια εμπλοκή.
Πάντως, με δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν λογικά, από τον Aπρίλιο και μετά, θα υπάρξουν, μέχρι τότε, τέσσερα ραντεβού – «ευκαιρίες» για την Aθήνα κατά τα οποία μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
H Fitch θα είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Iανουαρίου (βαθμολογεί με δυο βαθμίδες την Eλλάδα κάτω από την επενδυτική) και θα ακολουθήσουν η γερμανική Scope Ratings (εκτός των BIG – 4 που «μετράνε» για την EKT) στις 3 Mαρτίου 2023, η καναδική DBRS στις 10 Mαρτίου και η Standard and Poor’s στις 21 Aπριλίου. DBRS και S&P μας βαθμολογούν σε μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την IG.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ