Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αλλά και την έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Ζαούτης αρχικά αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ (XBB.1.5), εξηγώντας πόσο μεταδοτικός και πόσο επικίνδυνος είναι.
«Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εντοπίζεται στο 40% των κρουσμάτων. Είναι πιο μεταδοτική (παραλλαγή) από άλλα στελέχη και ανήκει στην οικογένεια στελεχών της Ομικρον. Δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά θα έρθει κι εδώ. Το ψάχνουμε, ίσως έχει έρθει, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό», είπε.
Ο κ. Ζαούτης, αναφερόμενος στα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για ταξιδιώτες από την Κίνα και αν θα πρέπει να γενικευτεί ο κανόνας και για τους Αμερικανούς (ως παράδειγμα λόγω της παραλλαγής που εμφανίζεται στη χώρα), απάντησε:
«Η διαφορά είναι ότι η Κίνα έκανε μία προσπάθεια για μηδενικό κορωνοϊό και, όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, εμφάνισε πολλά κρούσματα. Η ανησυχία είναι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, όχι λόγω παραλλαγής όπως στις ΗΠΑ».
Ακόμη, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «δεδομένης της υψηλής ανοσίας στην Ευρώπη, δεν ανησυχούν τα σημερινά δεδομένα της κατάστασης στην Κίνα».
Ζαούτης: «Είμαστε κοντά στην κορύφωση της έξαρσης του ιού»
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην έξαρση της γρίπης. Ερωτώμενος για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, απάντησε:
«Υπάρχει αύξηση όχι μόνο στη γρίπη, αλλά και σε άλλους αναπνευστικούς ιούς. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών κολλούσαν ιό, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των μέτρων και των κλειστών σχολείων, τα παιδιά γενικότερα δεν εκτέθηκαν στον ιό. Τώρα συμβαίνει αυτό».
Για το αν βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης της έξαρσης της γρίπης, απάντησε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση», ενώ συμβούλευσε για άλλη μία φορά να μένουν στο σπίτι τα παιδιά που είναι με ιό και να αποφεύγουν επαφές με ηλικιωμένους ή ευάλωτους.
Τέλος, για τα φάρμακα, τόνισε πως «επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, να πούμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση, καμία αποτελεσματικότητα απέναντι στους ιούς».