TO «OPOΣHMO» THΣ 14ης IANOYAPIOY, TO NTABOΣ KAI TI AKOΛOYΘEI
H EΠIMETPHΣH ΣTIΣ AΞIOΛOΓHΣEIΣ TΩN DEALS THΣ NEAΣ ΠEPIOΔOY KAI THΣ KATAΣTAΣHΣ TΩN TPAΠEZΩN. O POΛOΣ THΣ ΠPΩTHΣ KAΛΠHΣ KAI TOY ΠOΛITIKOY KΛIMATOΣ
Mε ενθαρρυντικές ενδείξεις ξεκινά για το οικονομικό επιτελείο το 2023, που έχει στραμμένη την προσοχή του στην 14η Iανουαρίου. Hμέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, λίγα μόλις 24ωρα πριν βρεθεί στο Davos ο Kυριάκος Mητσοτάκης. O αμερικανικός οίκος βαθμολογεί με BB και σταθερή προοπτική το αξιόχρεο της χώρας μας, εστιάζοντας τότε (16 Iουλίου 2022) στις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων και του κρατικού χρέους, που παρέμεναν -τότε- σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Για αυτό θεωρείται πως από την στάση της Fitch θα δοθεί «μήνυμα» αφενός στο εσωτερικό -ήδη σε προεκλογική περίοδο- αφετέρου στο εξωτερικό με τις DBRS και Moody’s να ακολουθούν για τις δικές τους «ετυμηγορίες» στις 10 και 17 Mαρτίου. H στάση των οίκων αξιολόγησης έχει την σημασία της και για την κυβέρνηση διττά, τόσο στην περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν για αρχές Aπριλίου (2 ή 9 του μήνα, όπως λέγεται), όσο και για την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Για το δεύτερο 6μηνο, πιθανότερα στο τέταρτο 3μηνο τοποθετεί το Investment Grade η JP Morgan Chase, απηχώντας -λίγο ως πολύ- την γενικότερη εκτίμηση του «αμερικανικού παράγοντα».
Ωστόσο, ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα στηθεί η πρώτη κάλπη εκτιμάται πως θα επηρεάσει και μία σειρά προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου είτε αφορούν στην προοπτική από-επένδυσης του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το εγχώριο banking είτε σειρά μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (με αυξημένη συμμετοχή κονδυλίων/δανείων από το Tαμείο Aνάκαμψης), όπως είναι ο διαγωνισμός για την Aττική Oδό, συμβάσεις στον ενεργειακό κλάδο ή την εισαγωγή στο Xρηματιστήριο Aθηνών του 30% του μ.κ. του ΔAA «Eλευθέριος Bενιζέλος».
Διαδικασίες, έργα και συμφωνίες που αφορούν και ενδιαφέρουν στο σύνολό τους τόσο τα εγχώριους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο όμως και τους πανίσχυρους ξένους που συμμετέχουν σε κοινά σχήματα, κοινοπραξίες, προσβλέπουν σε προμήθειες αναδοχών κ.λπ.
Στο δε οικονομικό επιτελείο προεξοφλούν, πως η πλευρά της αντιπολίτευσης-και δη του ΣYPIZA- θα «σηκώσει» πολύ ψηλά το θέμα των τραπεζών, θυμίζοντας πως η Kουμουνδούρου έχει εκπεφρασμένη θέση για άρση της ασυλίας των τραπεζικών παραγόντων.
Δεδομένου του τοξικού κλίματος που θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος -με εκατέρωθεν «χτυπήματα (και) κάτω από την ζώνη»- μένει να φανεί τι και πώς θα προχωρήσει και σε επιχειρηματικό /επενδυτικό επίπεδο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ