Πρώτη θέση έλαβε η Ελλάδα στη κατανάλωση αντιβιοτικών, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν χρόνο με το χρόνο στα αντιβιοτικά προκειμένου να απαλλαγούν από συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως το συνάχι, ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο χαμηλός πυρετός, χωρίς να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν αξία. Μάλιστα, ο ένας στους δέκα οδηγείται σε αυτή τη λύση μόνος του. Αγοράζει φάρμακα από το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς την απαραίτητη συνταγή του γιατρού.
Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρεία Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (ECDC), περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το κόστος περίθαλψης υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, μελέτη του 2010 δείχνει ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας παραμένει πολύ υψηλή σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των λοιμώξεων που εμφανίζει κάθε παιδί. Η τακτική αυτή έχει ως αποτελέσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κολοβακτηρίδιο (το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ουρολοίμωξης) έχει αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά.
Η αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ κυρία Βασιλική Σιατερλή, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, καθώς το ισχύον επιτρέπει στους ασθενείς να αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.