Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις κρατικές ενισχύσεις για προϊόντα καθαρής τεχνολογίας, επιδιώκοντας να στηρίξει τις εταιρείες και να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό νόμο για την μείωση του πληθωρισμού (Inflation reduction act), ο οποίος παρέχει κίνητρα σε εταιρείες πράσινης ενέργειας.
Ένα σχέδιο που προωθείται από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν θα άνοιγε την πόρτα σε επιδοτήσεις για προϊόντα όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι μπαταρίες, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ επέτρεψε πέρυσι τις επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Η ιδέα αυτή, που ονομάζεται “Clean Tech Act”, θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει αλλαγές στους κανόνες αδειοδότησης.
Σε πιο άμεσο χρονικό διάστημα, ο Μπρετόν θέλει να προσαρμόσει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για να βοηθήσει διάφορες βιομηχανίες να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές επιδοτήσεις.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις κρατικές ενισχύσεις που επιτρέπονται βάσει των υφιστάμενων κανόνων, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στις εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος.
“Δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο για κρατικές ενισχύσεις”, έγραψε η Βεστάγκερ σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ΕΕ, την οποία είδε το Bloomberg. “Αυτό είναι γεγονός. Και αποτελεί κίνδυνο για την ακεραιότητα της Ευρώπης”.
Ο Μπρετόν έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να κερδίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων πρωθυπουργών για το όραμά του αναφορικά με το σχέδιο που θα ανταγωνίζεται το νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αμερικανική νομοθεσία κάνει διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προσφέρουν σημαντικές παραχωρήσεις στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου προς όφελος των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ορισμένοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε τροποποιήσεις τον Μάρτιο που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις πρώτες ύλες για μπαταρίες να πληρούν τις προϋποθέσεις του αμερικανικού νόμου, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ποσό των επιδοτήσεων θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όποιες αλλαγές και αν γίνουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει μια ανάλυση σχετικά με το ποιες βιομηχανίες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες περισσότερων επιδοτήσεων σε μια συνάντηση των ηγετών του μπλοκ στις Βρυξέλλες στις 9-10 Φεβρουαρίου, με ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο να αναμένεται τον Μάρτιο.