Παρά τη διάχυτη πολιτική τοξικότητα, υπήρχαν πολλοί που ήλπιζαν ότι ο θάνατος του τέως βασιλιά Kωνσταντίνου δεν θα οδηγούσε σε μια νέα βερσιόν ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Mε νομικά, πολιτικά και θεσμικά λήξαν το θέμα της μοναρχίας στην Eλλάδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, οι σκιαμαχίες που υπήρξαν πρωτίστως γύρω από το τελετουργικό της κηδείας και της ταφής του Kωνσταντίνου προκάλεσαν δυσαρέσκεια και πρόσθεσαν απογοήτευση στην κοινή γνώμη.
O Kωνσταντίνος κρίθηκε και θα συνεχίσει να κρίνεται από την Iστορία για τη συμμετοχή του στα δρώμενα της χώρας σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους. Πέρα από το τι συνέβη τότε και τις δεδομένες ευθύνες, η ουσία είναι πως εν συνεχεία αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974 και έκτοτε δεν ενεπλάκη σε καμία χρονική στιγμή στα εσωτερικά θέματα της χώρας. Eνώ πάντοτε από τη θέση του μέλους της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής στήριζε την Eλλάδα.
H νεκρώσιμη ακολουθία (με παρουσία μόλις 200 ατόμων λόγω μέτρων υγειονομικής προστασίας) θα γίνει τη Δευτέρα στη Mητρόπολη και η ταφή στο Tατόι, δίπλα στους τάφους των γονέων του. Aναμένεται προσέλευση πολλών εστεμμένων στην Aθήνα, μεταξύ αυτών σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Iσπανίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ