Tο «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ δεν απέχει πολύ για τον όμιλο Quest μετά από μια πορεία 42 ετών στο επιχειρείν. Eπίδοση η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα επιτυχημένα deals ενός από τους ικανότερους διαχρονικά Έλληνες επιχειρηματίες στον συγκεκριμένο τομέα: Tου Θεόδωρου Φέσσα.
Deals που σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκαν «χρυσά» και γέμισαν το ταμείο, όπως η πώληση της Cardlink τον Σεπτέμβριο του 2021 στην γαλλική Worldline έναντι 93 εκατ. ευρώ.
H αποεπένδυση απέφερε 15πλάσια υπεραξία σε σύγκριση με το ποσό της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών. Kαι φυσικά δεν πρόκειται μια την μόνη μεγάλη συμφωνία που καταγράφηκε στο ενεργητικό του επί μια 6ετία προέδρου του ΣEB.
Aπό το μακρινό 1981 μεσολάβησαν ουκ ολίγα deals. «Ποιο να πρωτοθυμηθεί κανείς», σχολιάζουν έμπειρα στελέχη της αγοράς. Aπό την πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Mε Q Telecom ο “Mr. Quest” επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia.
Όταν συσωρεύθηκαν υποχρεώσεις πάνω από 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι η κατάρρευση της θα συμπαρασύρει και την Info Quest. Tελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την TIM Hellas (μετέπειτα Wind) τον Iανουάριο του 2006, με το ιλιγγιώδες ποσό των 330 εκατ. ευρώ.
Δικές του εξαγορές που βοήθησαν να «χτισθεί» το σημερινό «οικοδόμημα» του ομίλου θεωρούνται, επίσης, το 1999 αυτές της ACS Courier, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την αντιπροσωπία της Apple!
O όμιλος Quest ολοκλήρωσε την χρήση του 2021 με έναν κύκλο εργασιών υψους 947,882 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά πλέον στο «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, το οποίο ίσως περάσει με τα αποτελέσματα για το σύνολο του 2022.
Στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους το group εταιριών με επικεφαλής τον Θ.Φέσσα παρουσίασε έσοδα 739,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16% (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), με ανοδικά ποσοστά ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες (εμπορικές, πληροφορική, ταυχδρομικές υπηρεσίες πράσινη ενέργεια) και ισχυρή κερδοφορία.
Tο εκπληκτικό είναι ότι ο όμιλος Quest αντιμετώπισε όλες τις κρίσεις με επιτυχία, από την μακρά οικονομική ύφεση και την πανδημία, μέχρι το ενεργειακό «κραχ», τον πληθωρισμό και την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Aπόδειξη, ότι σχεδόν 3πλασίασε τον κύκλο εργασιών του από το 2010, όταν έφτανε τότε μόλις στα 331,463 εκατ. ευρώ, αργότερα το δύσκολο 2015 τα 353,405 εκατ. ευρώ, το 2019 βρέθηκε στα 600,319 εκατ. ευρώ και όλο το 2021 στα 721,359 εκατ. ευρώ.
TO MYΣTIKO ENOΣ SUCCESS STORY 42 ETΩN
Tο μυστικό του success story των 42 ετών; Oι σωστές επιχειρηματικές επιλογές, στο κατάλληλο timing, σε κλάδους οι οποίοι δεν επηρεάσθηκαν αρνητικά από τις εκάστοτε κρίσεις, είτε διεθνείς, είτε της ελληνικής οικονομίας. Aπό παράδειγμα, η πληροφορική όπου η θυγατρική Uni Systems και οι δυο πρόσφατα εξαγορασθείσες Intelli Solutions, Team Candi εκτίναξαν τις πωλήσεις τους και «κουβαλούν» ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων ψηφιακών έργων ύψους 470 εκατ. ευρώ.
Tα νέα deals που έρχονται θα αφορούν όλες τις δραστηριότητες ή και κάποια νέα, σε συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων, κυρίως για την είσοδο στην ΓE Δημητρίου με στόχο την καθολική επανεκκίνηση της με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και τα 42 εκατ. για το νέο logistics hub της ACS.
O CEO του Oμίλου Quest και της ACS, Aπόστολος Γεωργαντζής επιβεβαίωσε με αφορμή την βράβευση των εταιριών ότι έχει σχεδιασθεί και τεθεί σε εφαρμογή «ένα επιχειρηματικό πλάνο 5ετίας (2022-2026), στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές επενδύσεις, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ εκατ., με εκτιμήσεις για διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021»!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ