Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να δεσμευτεί σε καμία συγκεκριμένη αύξηση επιτοκίων πέραν του Φεβρουαρίου, ειδικά επειδή υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, δήλωσε σε εφημερίδα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα στο 2,5%. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της τράπεζας εκφράζουν διαφορετικές προτιμήσεις για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή, παρά τις οδηγίες για σημαντική αυστηροποίηση της πολιτικής σε “σταθερό βήμα”.
Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, έχουν ζητήσει συγκεκριμένα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν ζητήσει αυξημένη προσοχή και σταδιακές κινήσεις.
“Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία για να δεσμευτούμε άνευ όρων για μια συγκεκριμένη πορεία”, είπε ο Πανέτα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. “Πέρα από τον Φεβρουάριο οποιαδήποτε καθοδήγηση – δηλαδή καθοδήγηση που δεν σχετίζεται με τις οικονομικές προοπτικές– θα αποκλίνει από την προσέγγισή μας που βασίζεται στα δεδομένα”, πρόσθεσε.
Ο Πανέτα είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να βασίσουν την απόφασή τους στην εξέλιξη του πληθωρισμού, στους μισθούς, στις τιμές της ενέργειας, στις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας.
“Είχαμε κάποια καλά νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς είναι πιθανό οι κλυδωνισμοί που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες, να έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται”, είπε ο Πανέτα. “Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι… αλλά θα πρέπει να είμαστε συνετοί και να παραμένουμε σε εγρήγορση”, ανέφερε.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο, και η πτώση των τιμών της ενέργειας ενισχύει την αισιοδοξία.
“Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων και να μειώσουμε τον πληθωρισμό συνεχίζοντας να προσαρμόζουμε τα επιτόκια πολιτικής μας”, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.