Πάνω από 200 συγκεντρώσεις και πορείες αναμένονται την Τρίτη σε όλη τη Γαλλία, 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους του Παρισιού, για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει τα 1,2 εκατ. άτομα που διαδήλωσαν συνολικά στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου.
Η διαδήλωση στο Παρίσι θα ξεκινήσει στις 3μμ, ώρα Ελλάδας, από την πλατεία της Ιταλίας και θα καταλήξει συμβολικά δίπλα από την Εθνοσυνέλευση, στην πλατεία Βομπάν.
Μέχρι την Τετάρτη, εξετάζεται το νομοσχέδιο από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πριν παρουσιαστεί στην Ολομέλεια στις 6 Φεβρουαρίου, μεταδίδει η ΕΡΤ
Επί ποδός θα τεθούν 11.000 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 4.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Απεργούν τα μέσα μεταφοράς, σχολεία, δημαρχεία, δημόσιες επιχειρήσεις, διυλιστήρια. «Μαύρη Τρίτη» την χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα.
Κατά τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, τα συνδικάτα θα συναντηθούν για να εκτιμήσουν την απεργιακή κινητοποίηση και να αποφασίσουν τη συνέχεια.
Για την κυβέρνηση, όσο περνάει ο χρόνος τόσο μειώνεται η στήριξη της κοινής γνώμης για τη μεταρρύθμιση. Οι επεξηγήσεις των διαφόρων άρθρων του νομοσχεδίου ενισχύουν την πεποίθηση της πλειοψηφιας των Γάλλων ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι άδικη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε από την Ολλανδία όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ότι η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη για να «σωθεί το σύστημα μας». Όμως η κυβέρνησή του εμφανίζεται διατεθειμένη να την «εμπλουτίσει» χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει για το όριο ηλικίας που αυξάνεται από τα 62 στα 64, με πλήρη σύνταξη μετά από 43 έτη συνεισφορών.