Τη στήριξη της Ελλάδας στους δύο λαούς που επλήγησαν από τον σεισμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες διάσκεψη δωρητών ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.
“Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και την Συρία. Θέλω να εκφράσω ακόμη μια φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες και να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας για να στηριχθούν ενδεχομένως και εκατομμύρια άνθρωποι που θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια.
Επίσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για την κατασκευή του φράχτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ότι τον τελευταίο υπάρχουν έντονες τάσεις αύξησης.
Όπως είπε η Ελλάδα, θα εξακολουθεί να αγωνίζεται ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Συμπλήρωσε ότι η Αθήνα διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της, ενώ στάθηκε και στη σημασία εμποδίων όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο.
Κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών για όσους δεν έχουν άσυλο, προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα υποδεχθούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στο Κίεβο.
“Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα με τους όρους της.