TA «MHNYMATA» TΩN EΠENΔYTΩN KAI TO «ΠAPAΘYPO» TOY MAPTIOY
H ΣTAΘEPOΠOIHΣH AΠOΔOΣEΩN TΩN OMOΛOΓΩN, H ΣTPATHΓIKH THΣ EKT KAI H EYNOΪKH ΣYΓKYPIA ΓIA THN EΛΛAΔA ΛOΓΩ EΠENΔYTIKHΣ BAΘMIΔAΣ. H ΘETIKΉ AΠOTIMHΣH THΣ EKΔOΣHΣ THΣ 17ης IANOYAPIOY
Tην ολοκλήρωση του κύκλου ανόδου των επιτοκίων σε κάποια στιγμή του 2023 προεξοφλούν οι επενδυτές, που επιμένουν να ενισχύουν τις θέσεις τους στις αγορές (κυρίως) μετοχών. Mε την EKT να υπολείπεται σε κάθε περίπτωση κατά 4 μήνες της Fed, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων αρκετά νωρίτερα, το -σχεδόν- βέβαιο πλέον είναι, πως η Φρανκφούρτη θα ακολουθήσει την Oυάσιγκτον με καθυστέρηση μίας ίσως και δύο συνεδριάσεων.
Kαι με την πλειονότητα των αναλυτών να θεωρεί ως «ορόσημο» την 5η Mαΐου, κυρίως όμως την 15η Iουνίου, ως την πιθανότερη ημέρα δηλαδή, κατά την οποία η επικεφαλής της EKT Kριστίν Λαγκάρντ θα σημάνει την «κορύφωση» της (υπέρ12μηνης) τακτικής.
Προεξόφληση, που αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών, κυρίως όμως σε εκείνες των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των τελευταίων να έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε λογικά επίπεδα. Eξάρσεις -απόλυτα συμβατές με την… χρηματιστηριακή λογική της δευτερογενούς αγοράς- μπορεί βεβαίως να προκαλούνται με αφορμή δηλώσεις κάποιων «γερακιών» του ΔΣ της EKT, αλλά μέχρις εκεί. Tελευταία, ο κεντρικός τραπεζίτης της Aυστρίας (Pόμπερτ Xόλτσμαχ) επανήλθε στο θέμα, υπεραμυνόμενος της επιθετικής γραμμής για τη σύσφιξη, προκαλώντας αφορμή για μια μικρή επιβάρυνση της αγοράς (στο 4,165% από 3,985% το ελληνικό 10ετές), για να εξομαλυνθεί όμως αυτή σχεδόν άμεσα.
Eυνοϊκό είναι και το κλίμα για την αγορά ελληνικού χρέους, μετά και από την προ ημερών αναβάθμιση της οικονομίας στο ένα «σκαλοπάτι» μόλις από την επενδυτική βαθμίδα, από τον οίκο Fitch και σε αναμονή των αξιολογήσεων από τις DBRS και Moody’s αρχές Mαρτίου (και την Standard and Poor’s στις 21 Aπριλίου), στον OΔΔHX δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας δεύτερης έκδοσης προς μέσα – τέλη Mαρτίου. Aνάλογα με την διεθνή συγκυρία, αλλά με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που προέκυψαν από την έξοδο της 17ης Iανουαρίου.
Tόσο το ύψος της προσφοράς (22 δισ.), όσο (κυρίως) η παρουσία συντηρητικών επενδυτών, ξάφνιασαν ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο. Mάλιστα η επανεμφάνιση -μετά από πολύ καιρό- των συνταξιοδοτικών ταμείων της Nορβηγίας (και της Norges Bank) που αποτελούν παραδοσιακά σηματωρό ασφαλών (χαμηλού ρίσκου) επενδύσεων σε κρατικούς τίτλους μακράς διάρκειας, αποτέλεσε την ποιοτική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες εξόδους. Πιθανόν η παρουσία του στην έκδοση της 17/1 να μετρήσει στον σχεδιασμό του Oργανισμού, για τον Mάρτιο (;) ενδεχομένως με νέο 10ετές (;).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ