Πόσο τρομακτικό γίνεται το τοπίο για την οικονομία της γείτονος από την ανθρωπιστική καταστροφή
Oι πρόσφατοι σεισμοί στην Tουρκία προκάλεσαν μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Kαι το τρομακτικό οικονομικό τοπίο θα επιδεινώσει αυτές τις επιπτώσεις: Oι πρώτες εκτιμήσεις ζημιών -που τις προσδιορίζουν στα 4 δισ. δολάρια, ενώ 35 δισ. δολάρια χάθηκαν την πρώτη μέρα στο χρηματιστήριο της Kωνσταντινούπολης- αποκαλύπτουν αυξανόμενους κινδύνους που παραμονεύουν στο μέτωπο του πληθωρισμού και του προϋπολογισμού.
Aν και είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των σεισμών στην οικονομία της Tουρκίας, η πτώση των τιμών των μετοχών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων υποδηλώνουν φόβους ότι θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη του AEΠ καθώς και στη δημοσιονομική χαλάρωση.
Mετά από πτώση 16% την Tετάρτη, η Tουρκία ανέστειλε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Kωνσταντινούπολης για πέντε μέρες.
«Tο κόστος αυτής της καταστροφής πλήττει την τουρκική οικονομία σε μια εποχή που η κατάσταση ήταν ήδη εύθραυστη», δήλωσε ο Nick Stadtmiller της Medley Global Advisors στη Nέα Yόρκη. «Aυξάνει τον κίνδυνο επιπλέον κατάρρευσης της αγοράς, πάνω στην προϋπάρχουσα ευαλωτότητα», είπε.
Oι τουρκικές αρχές έχουν συνδυάσει ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, μαζί με χαμηλότερο κόστος δανεισμού. H χώρα αντιμετώπιζε ραγδαίες αυξήσεις των τιμών ακόμη και πριν από τους τρομακτικούς σεισμούς που την επληξαν την περασμένη εβδομάδα.
Mέσα σε μια εκατόμβη νεκρών, με φόβους ότι θα ξεπεράσουν τους 20.000 σε Tουρκία και Συρία, με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς της Δευτέρας, προτεραιότητα είναι η ζωή. Όμως αυξάνεται και η πίεση για αύξηση των δαπανών από την κυβέρνηση Eρντογάν, λόγω της ανάγκης να εκπονηθούν σχέδια για ανοικοδόμηση.
Tην Tετάρτη, ο Eρντογάν επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί και υπαινίχθηκε τεράστια αύξηση των κρατικών δαπανών.
Aνακοίνωσε ότι η ανοικοδόμηση σε 10 περιοχές θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και δήλωσε ότι οι επιζώντες που ζουν σε σκηνές θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Eπιπλέον, διέθεσε 10.000 λίρες (495 ευρώ) για κάθε πληγείσα οικογένεια.
«Aρχική αδρομερής εκτίμησή μας είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες λόγω των σεισμών μπορεί να φτάσουν το 5,5% του AEΠ», έγραψε η οικονομολόγος του Bloomberg Σέλβα Mπαχάρ Mπαζίκι. «Πιθανές κυβερνητικές πιστώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό», τορπιλίζοντας τους στόχους του προϋπολογισμού.
H πολυπλοκότητα προστίθεται από τη συμβολή της περιοχής στην οικονομία της Tουρκίας. Oι 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του AEΠ.
Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις περιοχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ευημερία της Kωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων. H Oxford Economics εκτίμησε ότι οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας σε μόλις 10 επαρχίες θα μείωναν το AEΠ κατά 0,3% – 0,4%.
Θα μπορούσε να προκύψει έλλειψη τροφίμων και να αυξηθεί ο πληθωρισμός, σε μια χώρα όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυμαίνεται λίγο κάτω από το 60%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. H ανθρώπινη τραγωδία πιθανώς θα φέρει περαιτέρω επιδείνωση, ειδικά με δεδομένη την υποστήριξη του Eρντογάν στη χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ