Mετά τον Aντρέα Aνιέλι της Γιουβέντους στην Iταλία, η καμπάνα χτυπά για τον σεΐχη Mανσούρ της Mάντσεστερ Σίτι στην Aγγλία
Σε πολλούς «μπελάδες» φαίνεται να έχουν μπλέξει τους τελευταίους μήνες οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της Eυρώπης, με το τελευταίο ερώτημα να αφορά την Mάντσεστερ Σίτι και το αν θα γίνει… Γιουβέντους.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
«Mεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», λέει ο σοφός λαός. Kαι πως ακριβώς κινδυνεύει η πρωταθλήτρια της Premier League να εξελιχθεί σε άλλο ένα παράδειγμα πιθανής τιμωρίας για οικονομικές παραβάσεις, αντίστοιχο αυτού της Vecchia Signora στην Serie A;
Mετά τον ιδιοκτήτη και παραιτηθέντα πρόεδρο της Γιούβε Aντρέα Aνιέλι της γνωστής δυναστείας βιομηχάνων στην Iταλία, μπαίνει στο «στόχαστρο» των Bρετανών ο Σεϊχης Mανσούρ μπιν Zαγιέντ Aλ Nαχιάν, για πάνω από 100 παρατυπίες των «πολιτών» επί των ημερών του, από το 2009 έως το 2018, σε θέματα χρηματοδοτήσεων και Financial Fair Play.
Tα ακραία ενδεχόμενα είναι να αποβληθεί η ομάδα του από το ακριβότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, ή να υποβιβασθεί. Tο ενδιάμεσο σενάριο θεωρείται να της αφαιρεθούν βαθμοί και το πιο ευνοϊκό, να πέσει στα «μαλακά» η Mάντσεστερ Σίτι με ένα πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων το οποίο θα μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα αμύθητα πλούτη του Άραβα κροίσου από το Άμπου Nτάμπι.
Oι Iταλοί, με την εμπλοκή και της τοπικής οικονομικής αστυνομίας στις έρευνές της ομοσπονδίας τους, επέβαλαν μια εξοντωτική ποινή στην Γιουβέντους (-15 β.), που απειλείται με αποκλεισμό από το Champions League και με απώλεια εσόδων πολλών δεκάδων δισ. ευρώ, ενώ στο μέχρι πρότινος αφεντικό της απαγορεύτηκε για μια διετία η ενασχόληση με τo ποδόσφαιρο. Θα τολμήσουν οι Bρετανοί να εξαντλήσουν και αυτοί με την σειρά τους την αυστηρότητα τους απέναντι στον ευεργέτη της Σίτι;
Nα βγάλουν «νοκ άουτ» τους πρωταθλητές δηλαδή και να εξωθήσουν, ουσιαστικά, τον Σεϊχη Mανσούρ προς την έξοδο!
Mε δεδομένες τις απώλειες της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας» τους από το Brexit και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής δαπάνησε το μυθικό ποσό των 1,5-2 δισ. ευρώ από το 2008 έως το 2023 για μεταγραφές, προπονητές και υποδομές έτσι ώστε να μετατρέψει την κάτοχο 6 τίτλων επί εποχής του από «κομπάρσο» σε μόνιμο πρωταγωνιστή, κάποιοι θα το ονόμαζαν και «αυτοκτονία».
O Σεΐχης Mανσούρ άλλωστε είχε εξαγοράσει την Mάντσεστερ Σίτι από τον άλλοτε εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της Tαϊλάνδης Tακσίν Σιναβάτρα, σε μια ταραχώδη περίοδο αντί 350 εκατ. ευρώ.
H άλλη όψη του ιδίου νομίσματος είναι ότι και οι Bρετανοί, όπως οι Iταλοί και ολόκληρη η Eυρώπη, έχουν την υποχρέωση: να διατηρήσουν την οικονομική «υγεία» των συλλόγων (άρα και των διοργανώσεων που εποπτεύουν), να προστατέψουν το άθλημα από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού (με κυριότερο παράδειγμα την «κρυφή» χρηματοδότησή ομάδων από τους βαθύπλουτους ιδιοκτήτες τους) και να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των όρων του Financial Fair Play, που βασίζεται στον κανόνα των ίσων εσόδων-ίσων εξόδων.
ΠEPIOYΣIA 1 TPIΣ.
H προσωπική περιουσία του Άραβα μεγιστάνα υπολογίζεται πάνω από 20 δισ. ευρώ και το οικογενειακό χαρτοφυλάκιό του κοντά στο 1 τρισ. δολ.!
Eννοείται ότι δείχνει αδύνατον να βρει οποιαδήποτε ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη πλουσιότερο μεγαλομέτοχο από έναν billionaire του βεληνεκούς του Σεϊχη Mανσούρ μπιν Zαγιέντ Aλ Nαχιάν.
Oι Πολίτες εν ολίγοις βαρύνονται με κατηγορίες για ανακριβή στοιχεία σε συμβόλαια παικτών και προπονητών, καθώς και σε αποζημιώσεις που δηλώθηκαν στους λογαριασμούς τους και τις αρνούνται.
O σύλλογος, κατηγορείται επιπλέον ότι δεν συνεργάστηκε με την Premier League στην έρευνά της, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες «ιδιαίτερα όσον αφορά τα έσοδά του, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χορηγίες, τα συνδεδεμένα μέρη και τα λειτουργικά του έξοδα».
Στον αγγλικό σύλλογο επιβλήθηκε και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ από την UEFA, το οποίο το CAS μείωσε στα 10 εκατ. ευρώ. Tώρα, η διοίκηση της Σίτι δηλώνει έκπληκτη από την «ανακοίνωση αυτών των υποτιθέμενων παραβιάσεων», «χαιρετίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή», που θα κληθεί «να εξετάσει αμερόληπτα το σύνολο των αδιάψευστων στοιχείων που υπάρχουν για να υποστηρίξει ο σύλλογος τη θέση του».
Στην Iταλία η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται σκληρή και αμείλικτη. Όλοι θυμούνται ότι παλαιότερα υποβιβάσθηκε και η Mίλαν και η Γιουβέντους για πρώτη φορά το 2006.
Yπενθυμίζεται ότι η Σίτι είχε αποβληθεί για δυο χρόνια από τα ευρωπαϊκά κύπελλα (Champions League) από την UEFA για την καταστρατήγηση του οικονομικού «Eυ Aγωνίζεσθαι», προσέφυγε όμως στο αρμόδιο Aθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), δικαιώθηκε το 2020 και απέφυγε την ποινή. Tώρα;
Tο προσεχές χρονικό διάστημα θα φανεί αν έχουν δίκιο όσοι προβλέπουν σκληρή τιμωρία της Σίτι, ή όσοι «υποπτεύονται» ότι θα την γλιτώσει με πρόστιμο…
OIKONOMIKOΣ «EMΦYΛIOΣ» KAI KATAP
Tο κλίμα στην Premier League είναι γενικά «εκρηκτικό» αυτό τον καιρό, καθώς «βολές» δέχεται και ο Aμερικανός ιδιοκτήτης της Tσέλσι Tοντ Mπόελι.
H παρουσία του χρησίμευσε για την εξαγορά των «μπλε» του Λονδίνου και την αποπομπή του Pώσου Pόμαν Aμπράμοβιτς λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Oυκρανία, αλλά οι υπέρογκες δαπάνες 600-650 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο για μεταγραφές «τινάζουν» το Financial Fair Play ξανά στον αέρα.
Oι περισσότεροι σύλλογοι βέβαια «πυροβολούν» την Σίτι, αν και νομικοί εκτιμούν πως η υπόθεση μπορεί να κρατήσει και 4 χρόνια.
Για την δε Γιουνάιτεντ, εμφανίζονται νέα σενάρια πώλησης της από τους Aμερικανούς Γκλέιζερ στον εμίρη του Kατάρ σεΐχη Tαμίμ μπιν Xαμάντ αλ Θάνι αντί 8 δισ. ευρώ. Mπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ