Στην Κίνα θα αντιστοιχεί περισσότερο από το 50% της αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου ανά τον κόσμο, μετά και την άρση των περιορισμών της για την πανδημία της COVID-19, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η πολύ συντηρητική προσέγγιση του καρτέλ OPEC+ ως προς την παραγωγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα προσφοράς εντός του β’ εξαμήνου του 2023.
“Η προσφορά από πλευράς OPEC+ αναμένεται να συρρικνωθεί καθώς η Ρωσία θα πιέζεται από τις κυρώσεις”, σημειώνει η εδρεύουσα στο Παρίσι διεθνής υπηρεσία.
“Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να ξεπερνά τη ζήτηση για το σύνολο του α’ εξαμήνου του 2023, ωστόσο η ισορροπία θα μπορούσε να ανατραπεί σε έλλειμμα καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται και μέρος της ρωσικής προσφοράς θα λείπει από την αγορά”, τονίζει ο IEA.
Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο να στερηθεί η τελευταία πόρους τους οποίους αφιερώνει στην πολεμική εκστρατεία της στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής μικρή επίδραση στις πετρελαϊκές εξαγωγές της, οι οποίες τον Ιανουάριο εμφανίστηκαν μειωμένες μόνον κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.
Περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως θα έχουν πάψει να παράγονται μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου, συμπληρώνει ο IEA, μετά την απαγόρευση εισαγωγών μεταφερόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εφαρμογή του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της G7.