Το 60% αυτών θα είναι πρώτες κατοικίες
Συνολικά 120.000-140.000 ακίνητα, εκ των οποίων το 60%-70% πρώτες κατοικίες, έχουν δρομολογηθεί από funds και services να βγουν σε πλειστηριασμό τη διετία 2023-2024. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 500.000-600.000 Έλληνες κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στο δρόμο ή να χάσουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το βιοπορισμό τους, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών – Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός, σημειώνοντας ότι έχει διαμορφωθεί μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και χαρακτηρίζοντας ως θρυαλλίδα την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα, παρουσιάζει στο ethnos.gr τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, αφού δε φαίνεται με τις παρούσες συνθήκες ότι μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς.
«Δυστυχώς, με την κατάσταση, όπως εξελίσσεται, όλα συνηγορούν ότι θα έχουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο και πολλές άλλες θα βγουν και εκτός αγοράς, αφού θα χάσουν την όποια δυνατότητα έχουν να καταναλώνουν. Αυτό σημαίνει μείωση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία, με πολύ πιθανή, επίσης, συνέπεια ένα νέο brain drain από τη φυγή νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης ζωής», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κρητικός.
Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, περίπου 60.000 πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν δρομολογηθεί για εντός του 2023, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2024, οι πλειστηριασμοί που πρόκειται να γίνουν υπολογίζονται σε περίπου 70.000-80.000. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 39.000 πλειστηριασμοί που έγιναν το 2022.
«Πίσω από κάθε αριθμό κρύβονται οικογένειες και ανθρώπινα δράματα. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε νοικοκυριό αποτελείται κατά μέσο όρο από τέσσερα άτομα, χωρίς να προσθέσουμε παππούδες, γιαγιάδες που μπορεί να μένουν στην ίδια οικογένεια ή άλλους συγγενείς, σημαίνει ότι θα βρεθούν στο δρόμο ή σε εξαιρετικά δεινή θέση περίπου 500.000-600.000 Έλληνες. Το νούμερο είναι τεράστιο για μία χωρά όπως η Ελλάδα. Όλοι αυτοί αναγκαστικά θα στραφούν, για να επιβιώσουν, στην Πρόνοια ή σε εκκλησίες, θα βρουν ως μόνη λύση τη μετανάστευση και κάποιοι δεν αποκλείεται να βγουν ακόμα και στην παρανομία. Αυτό θα σημαίνει μια τεράστια ζημιά για ολόκληρη τη χώρα», τονίζει ο κ. Κρητικός.
Κατά τον ίδιο, από τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό μέσα στη διετία, το 60%-70% αποτελούν πρώτη κατοικία. Τα υπόλοιπα είναι αγροτική ή αστική γη, διαμερίσματα και μικρά ή μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα.«Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αποτέλεσε απλώς τη θρυαλλίδα. Αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση, το μόνο που θα μπορούσαν να κερδίσουν οι οφειλέτες δανειολήπτες, θα ήταν να καθυστερήσουν το πολύ ένα χρόνο την εκτέλεση των πλειστηριασμών από τα επισπεύδοντα funds και services. Η εκτέλεση των πλειστηριασμών από τα funds και τα services αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο του Γ’ μνημονίου από τον Αύγουστο του 2015», σημειώνει ο κ. Κρητικός
Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη μείωση του προβλήματος
Κατά τον κ. Κρητικό, αυτήν τη στιγμή είναι πολύ μικρή η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, ωστόσο, με βάση την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν περιθώρια, ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου έδειξε το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ήμουν στη Βουλή για το ζήτημα και άκουσα ότι οι δικαστές είναι πιεσμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και απολύτως ανεξάρτητοι. Θέτουμε θέμα συνταγματικής αναθεώρησης της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία σήμερα χαρακτηρίζουμε ως βαρίδι για την ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει να εξυγιανθεί, ώστε να λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα αλλά όχι ανέλεγκτα», τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών – Δανειοληπτών.
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να γίνεται εγγράφως η διαπραγμάτευση μεταξύ funds και δανειοληπτών και να είναι υποχρεωμένα τα πρώτα εγγράφως να αιτιολογούν πλήρως τους λόγους της απόρριψης της όποιας διαπραγμάτευσης.
«Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση. Επίσης, ζητάμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ονομαστικοποίηση των μετόχων των funds και των services σε Ελλάδα και εξωτερικό και να είναι υποχρεωμένοι οι μέτοχοι να δηλώνουν εγγράφως το πόθεν έσχες τους καθώς και να υποβάλλουν πιστοποιητικό καθαρότητας των χρημάτων τους στις τράπεζες. Επίσης, όσοι συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς, να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αντίγραφο της φορολογικής τους δήλωσης και πιστοποιητικό καθαρότητας των χρημάτων τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνει ο κ. Κρητικός.
«Πλυντήριο μαύρου χρήματος οι πλειστηριασμοί
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών – Δανειοληπτών χαρακτηρίζει ως «πλυντήρια μαύρου χρήματος» σε πολλές περιπτώσεις τους πλειστηριασμούς, στους οποίους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διάφορα «κοράκια».
«Δεν είναι δυνατόν άτομο, το οποίο δεν έχει κάποια επαγγελματική δραστηριότητα και κατοικία στην Ελλάδα και δηλώνει ως επάγγελμα dj στο Λίβανο και να “χτυπάει” και να παίρνει πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό. Κυπριακές εταιρείες αγοράζουν ακίνητα σε πλειστηριασμούς και θέλουν να δημιουργήσουν νησίδες δικών τους ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία στη συνέχεια να εκμεταλλεύονται ως AirBnB. Όμως, αυτό συμβαίνει και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με επικίνδυνη συνέπεια τη μετανάστευση του ελληνικού πληθυσμού από ακριτικές περιοχές. Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα μειωθεί στο 50% ο αριθμός των πλειστηριασμών και όσων παίρνουν μέρος σε αυτόν. Μπορεί να έχουμε υπογράψει μνημόνια, αλλά το πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς», καταλήγει ο κ. Κρητικός.