Φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς και οι Γάλλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για κατάρρευση της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια.
Όπως επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Les Echos «η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού».
H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Montaigne για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας στο εθνικό νόμισμα.
Ο γαλλικός Τύπος αυξάνει τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις για την ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, καθώς και η Le Monde, στο οικονομικό της ένθετο, δημοσιεύει άρθρα γνώμης και αναλύσεις οικονομολόγων που αναφέρονται σε σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης με αφορμή τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πως επηρεάζει μια έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ
Το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Επίσης θα χάνονταν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Εκτός των άλλων όμως, μια πιθανή έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από το ευρώ θα οδηγούσε σε καταστροφή το κοινό νόμισμα.
Τότε αυτομάτως η Γαλλία θα έχανε κι άλλους «πόντους ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της καθώς το «νέο φράγκο» θα δεχόταν μια υποτίμηση περί το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ, αλλά τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Ισπανία και την Ιταλία θα ήταν ακόμα πιο υποτιμημένα.