Μια υποστολή σημαίας, σημαίνει και το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου, ένα κεφάλαιο με πολύ αίμα αλλά και πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο.
Έτσι σήμερα η υποστολή της αμερικανικής σημαίας από τον ιστό στρατιωτικής εγκατάστασης, που έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη Βαγδάτη, σηματοδότησε το τέλος της παρουσίας των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και έριξε τους τίτλους τέλους, που μόνοι ευχάριστοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, μετά 9 χρόνια πολέμου.
Και οι τελευταίοι από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ θα γυρίσουν τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, παραδίδοντας στις αρχές του Ιράκ την ευθύνη της ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των Αμερικανών, κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά στο Ιράκ 1.500.000 στρατιώτες (για μία ή δυο θητείες). Από αυτούς 4.500 έχασαν τη ζωή τους και 30.000 τραυματίστηκαν ενώ 110.000 Ιρακινοί ήταν, επισήμως, τα θύματά τους.
Παρόλα αυτά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, ο οποίος ήταν παρών στην ειδική τελετή, έκανε λόγο για μια επιχείρηση που “άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια”. Για ένα “εξαιρετικό επίτευγμα” έκανε λόγο ο Μπάρακ Ομπάμα, μιλώντας σε στρατόπεδο στη Βόρεια Καρολίνα.
«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, φεύγουν από το Ιράκ κρατώντας το κεφάλι ψηλά. Κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.