Τα πάνω κάτω έχει φέρει στην κυβέρνηση η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας καθώς ο στόχος των 30.000 αποχωρήσεων δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, οι Δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται πλέον υπό την άμεση απειλή των απολύσεων.
Η εφαρμογή του μέτρου προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των υπουργών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάποιοι υπουργοί υποστήριξαν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφεραν ότι ο κ. Ρέππας επισήμανε πως για την εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.
Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση, και επανέλαβε ότι το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί».
Κάποιοι υπουργοί μάλιστα, επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.
Για το ενδεχόμενο εξαιρέσεων από το μέτρο της εφεδρείας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας επέμεινε ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.
Διαβάστε επίσης: Εργασιακά και κοινωνική ασφάλιση “επί τάπητος”