Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημα της στην εξωτερική πολιτική, οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στα Σκόπια μέσω του Αμερικανού πρέσβη Πολ Γουόλερς, στο οποίο σημειώνεται ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Έτσι οι ΗΠΑ πετούν το γάντι και ζητούν με αυτό τον τρόπο την άμεση διευθέτηση του ονόματος της χώρας, ότι και αν σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.
«Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές και επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.
Εμείς, προτρέπουμε τα Σκόπια και την Ελλάδα να συνεργάζονται και να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές.
Και φυσικά συνεχίζουμε να προτρέπουμε τα Σκόπια να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Γουόλερς στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων «Κάπιταλ».
Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίν κατά της Ελλάδας δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας αυτής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν έλυσε τη βασική διαφορά μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οι Σκοπιανοί ηγέτες πρέπει να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους.
Ούτε η Διεθνής Κοινότητα, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα και γι’ αυτό θα διεμήνυα στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται σοβαρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η διαδικασία στον ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ τονίζει στην ίδια συνέντευξη ότι υπάρχει πρόβλημα στα Σκόπια με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, καθώς, όπως σημειώνει, οι πολίτες της χώρας είναι πεπεισμένοι ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης στα Σκόπια και χαρακτηρίζει «ανησυχητικό» το γεγονός ότι μεγάλα ανεξάρτητα ΜΜΕ στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα, αναγκάστηκαν να κλείσουν.