Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο ένας μετά τον άλλον, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μία χρονιά μεγάλης δυστοκίας τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία. Η ευρωζώνη περνά τις πύλες της ύφεσης (αν δεν τις έχει περάσει ακόμη), αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Εξαιρετικά μεγάλη θεωρεί την πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην ευρωζώνη το α’ εξάμηνο του 2012 η Ernst & Young, προβλέποντας νέα μείωση επιτοκίων, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη δεν θα πέσει κάτω του 10% πριν από το 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young, Eurozone Economic Forecast Winter 2011 (EEF), «η πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην Ευρωζώνη για το πρώτο μισό του 2012 είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί, οι προβλέψεις τείνουν σε ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προς το τέλος του 2012. Η πρόβλεψη είναι μόλις 0.1% αύξηση του ΑΕΠ για το 2012, η οποία θα αυξηθεί σε 1.5% – 2% για την περίοδο 2013-15».
Το 2012 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις που θα στιγματιστεί από νέα haircut, ακόμη και χρεοκοπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σε έκθεσή της για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στη διάρκεια του νέου έτους που ανατέλλει σε λίγες μέρες.
Η επιτάχυνση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012 μεταφράζεται για την Pimco ως το “κλειδί” εκείνο που ανοίγει την πόρτα για νέα και περισσότερα haircut στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, για σημαντικές απομειώσεις και συνεχή “παρουσία” του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την Pimco, το 2012 δεν θα είναι ένα “εύκολο” έτος για την παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα συνεχιστούν, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
Συμπερασματικά, οι αναλυτές του fund εκτιμούν μόλις στο 1 – 1,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, από 2,5% το 2011 και 4,1% το 2010. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη το πολύ έως 1%, η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση, ενώ, αντίστοιχα, η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 7%.
Άν οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν βοηθήσουν οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός από του πολιτικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία και τις αγορές, αναφέρει ο Stephen King της HSBC. Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν ανύμποροι να δράσουν άμεσα, προσθέτει προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην προστασία του κεφαλαίου τους. Ακόμη και με την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελλείμματα και στο χρέος εάν η οικονομία συρρικνώνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της HSBC.
Από τη μεριά του, ο Antonio Garcia Pascual της Barclays Capital επισημαίνει ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη ρευστότητα στο σύστημα είναι πολύ σημαντική. Σε περιόδους που γίνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι ευεργετική για την οικονομία. Οι πολιτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να προωθήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, που κρίνοντας από την παράδοση του ΔΝΤ, συνήθως χρειάζονται πάνω από μία δεκαετία.
Η Goldman Sachs πάλι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την ευρωζώνη. Θεωρεί μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές κινήσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης κάτι όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για την Goldman θα πρέπει οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης να προωθήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό των οικονομιών τους. Μάλιστα εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός για την Πορτογαλία πρέπει να φτάσει το 44%, για την Ελλάδα και την Ισπανία το 35% και για την Ιταλία το 20%. Κι για να επιτευχθούν αυτά τα ποσοστά θα χρειαστούν τουλαχιστον 20 έτη διαρκούς και σκληρής λιτότητας.
Το 2012 θα είναι ένα ακόμη επώδυνο έτος για την Ευρώπη, με μεγάλες ανακολουθίες και διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγο της Societe Generale.
“Υπάρχουν τρία προβλήματα στην Ευρωζώνη: Τα υψηλά επίπεδα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ένα τραπεζικό σύστημα σοβαρά εκτεθειμένο σε κρατικό χρέος. Κανένα από αυτά τα τρία προβλήματα δεν έχει ακόμη επιλυθεί”, προσθέτει.